четвъртък, 24 март 2022 г.

Проучвателната мисия от ЕНП определи задържанията на Борисов, Горанов и Арнаудова за незаконни / видео

  

Задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, както и обиските в домовете им, са в разрез с върховенството на закона. Това е заключението на евродепутатите, участвали в проучвателна мисия в България, съобщиха от пресцентъра на ЕНП.

Евродепутатите ще зададат въпроси на Европейската комисия, свързани със законосъобразността на случилото се.

Евродепутатите Моника Холмайер, председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП и Йерун Ленарс - говорител на Групата на ЕНП в Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи се срещнаха в понеделник в София с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с Главния прокурор Иван Гешев, с премиера Кирил Петков и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Заключението им е, че задържанията и обиските не са в съответствие със законодателството и с върховенството на закона.

Бях много заинтересована, много загрижена, когато чух, че са задържани трима души. Първо Бойко Борисов - сега опозиционен лидер, както и бившият финансов министър и пресаташето. Бях удивена от този вид задържане. Нашата група, Манфред Вебер, решиха, че е необходимо да се направи проучвателна мисия, която да проучи какво се е случило и да донесе цялата информация в Европейския парламент. Когато пристигнахме в София, получихме много информация, и скоро разбрахме, че процедурата по задържане не е в съответствие с българското законодателство, нито с европейското върховенство на закона", коментира Моника Холмайер.

"Не е добре, ако някой се опитва да наруши законодателството и после да каже: "Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона." Ако искаме да защитим върховенството на закона всички ние трябва да действаме в съответствие с върховенството на закона", каза още евродепутатът и добави, че е била смаяна от факта, че човек, обвинен в сериозни престъпления, се явява свидетел.

По думите ѝ е тревожно, че вътрешният министър и полицаите могат да направят претърсване без съдийско решение и без да е уведомен главният прокурор.

"Трите задържания и обиските не бяха в съответствие с върховенството на закона на Европейския съюз, не бяха в съответствие с българското законодателство", подчерта Холмайер.

Йерун Ленарс също потвърди незаконосъобразността на задържанията и обиските и каза, че е имало нужда събраната от евродепутатите информация да бъде оценена и обсъдена в Брюксел.

"Една политическа сила в правителството се опитва да унищожи опозицията и да каже, че предишното правителство е виновно за корупцията." добави Моника Холмайер.

Двамата евродепутати обявиха също, че Европейската прокуратура трябва да работи спокойно и без намеса от страна на българското правителство.

Новините от днес и със задна дата