събота, 26 март 2022 г.

Министърът на туризма: Не съм сапьор, но съм убеден, че мини няма да видя по Черноморието

  

"Аз не съм сапьор, не съм специалист, но съм убеден, че на българското Черноморие няма да срещна мина", заяви министърът на туризма Христо Проданов пред bTV в отговор на опасенията, че войната в Украйна ще провали летния сезон за хотелиерите у нас.

"Аз съм умерен оптимист. Мисля, че е летният сезон също ще бъде добър, такъв, какъвто беше и зимният сезон, защото зимният сезон беше под знака на COVID отново, но въпреки това бяха взети необходимите мерки, така че зимният сезон наистина е добър, както предвиждахме, така че се надяваме летният да бъде", каза Проданов.

По думите му се очаква същия брой туристи от Германия, а и не смята, че ще има спад на летовниците от Чехия и Полша.

"14 900 и няколко са бежанците, които са настанени в местата за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър", каза министърът на туризма.

Проданов се надява, че до май ситуацията с бежанците ще се е успокоила и войната приключила. Ако конфликтът продължава, той очаква, че повечето бежанци ще са започнали работа, а се мислят и различни варианти, един от които е да се говори с хотелиерите от зимните ни курорти да ги приемат.

Що се отнася до искането на хотелиерите за продължаване на COVID мерките за подпомагане на бранша като 60/40, Проданов отбеляза, че това се счита за държавна помощ и за да продължи тя трябва разрешение от ЕС, за което от неговото ведомство са изпратили писмо.

Новините от днес и със задна дата