събота, 26 март 2022 г.

Фекални води погубиха близо 20 тона риба в язовир

  

                                   Снимка: bTV

Масово измиране на риба в язовира в аксаковското село Засмяно е причинено от изпускане на замърсени води от свинекомплекс в района.

По предварителни данни близо 20 тона е умрялата риба в язовира.

Това е причинено от фекални води, изтекли от каскадно торохранилище в близкия свинекомплекс в Любен Каравелово, предаде БНР.

Свинекомплексът е стопанисван от фирмата "Агросип", които са казали, че една от тръбите на торохранилището е била запушена и това е причинило екологичната катастрофа.

Следващите дни предстои повишаване на температурата и ситуацията ще се усложни, съобщи Дилян Иванов - представител на арендатора на язовира.

"Местният комплекс на Любен Каравелово изпуска замърсени води, които се вливат в нашия язовир и тонове риба умря. Изпуска тонове фекални води. За първи път се случва. Сезирахме институциите, те са ангажирани шест-седем институции, не са взели проби (от водата - б.р), което е най-големият абсурд, взеха проби от рибата. Голяма част е унищожена. Ще има съдебен риск, тонове умряла риба... екологична катастрофа. Не е по силите на концесионера да я извози и да я обработи", каза той.

Очаква се в понеделник да дойдат екоинспектори от Басейнова дирекция в Плевен, тъй като този район е именно от там.

По брега на язовира наистина има изхвърлени тонове умряла риба. А това е любимо място на варненци и защитена екологична зона, която вече, уви, няма да може да се използва.

Новините от днес и със задна дата