петък, 11 март 2022 г.

В Бургас продължава поетапното въвеждане на електрически градски транспорт

 В Бургас продължава поетапното въвеждане на електрически градски транспорт

От началото на 2022 г. по бургаските улици все по-често могат да бъдат видени електрически автобуси. Благодарение на финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС, получена от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, в рамките на проект „Подобряване качеството на а атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, общинският превозвач „Бургасбус“ ЕООД има възможност да въведе в експлоатация 56 броя нови превозни средства от този вид.

Проектът е в пълно съответствие с политиките на Община Бургас, която е и водещ партньор в изпълнението му, по отношение подобряване качеството на атмосферния въздух, устойчиво управление на енергията и опазването на околната среда. Въвеждането на електрически превозни средства в системата на общинския градски транспорт ще доведе до намаляване на замърсяването с фини прахови частици и азотни оксиди с източник обществен транспорт, утвърждаване на модел на придвижване в градска среда, базиран на екологично чисти превозни средства и формиране на нова култура на устойчива градска мобилност.

В края на 2021 г. и в самото начало на 2022 г. бяха доставени предвидените по договор 10 броя 18-метрови съчленени електрически превозни средства, както и първия от договорираните 12-метрови електробуси – всички с производител испанския консорциум Irizar. От февруари 2022 г. в експлоатация бяха въведени и новозакупени 12 броя деветметрови електробуси.

Предимства на новите автобуси, освен безспорния им принос за подобряване качеството на градската жизнена среда, са съвременният дизайн на пътническия салон, новите решения, осигуряващи по-голямо удобство на ползващите транспортната услуга, електронното оборудване, улесняващо и информиращо пътниците.

Въведените в експлоатация нови съчленени електрически автобуси, обслужващи бързите линии Б1 и Б2, както и 9-метровите електрически автобуси, основно насочени по линия № 9, дават осезаем принос за по-чист въздух и намаляване на шумовото замърсяване практически в целия град.

До началото на летния сезон се очаква Бургас да посреща гости и туристи с изцяло обновен автопарк, като дотогава се очаква да пристигнат и да бъдат включени в обслужващата схема още 33 бр. 12-метрови електрически автобуса.

Новините от днес и със задна дата