събота, 12 март 2022 г.

Байдън против активно присъствие на САЩ в Украйна: Това се нарича Трета световна война

  

Президентът на САЩ Джо Байдън разкритикува днес призивите за активно американско военно присъствие в Украйна или да подкрепи налагането на зона, забранена за полети над страната, за да бъдат предпазени украинците от руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Идеята ни не е да изпратим (нападателни оръжия) и да имаме самолети и танкове. . . с американски пилоти и американски екипажи. . . това се нарича Трета световна война, разбирате ли?", каза Байдън пред демократи в град Филаделфия.

Той предупреди, че ако Съединените щати предприемат военна намеса в Украйна, това със сигурност би означавало Трета световна война.

"Ще защитаваме всяка педя територия на НАТО, всяка една педя", включително страните членки на НАТО, граничещи с Русия, даде да се разбере в същото време президентът на САЩ. "Имаме свещен дълг" да пазим територията на държавите от НАТО. . . но "няма да водим Трета световна война в Украйна", добави той.

Лукашенко и Путин се договориха Москва да достави на Минск съвременна военна техника

Междувременно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се договориха в петък в най-скоро време Москва да достави на Минск най-съвременна военна техника, предаде беларуската агенция Белта.

По информация на Белта Путин и Лукашенко са се договорили на срещата им в Москва за предприемането на съвместни стъпки за взаимна подкрепа във връзка със западните санкции, включително по отношение на цените в сферата на енергетиката, посочва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата