Само преди малко повече от седмица пред магазините на голяма верига за хранителни стоки се извиха опашки от чакащи за олио на промоция хора. Борбата беше ожесточена, видеа и снимки от пълни колички с по няколко стека от намаления на 2,99 лв. продукт заляха социалните мрежи. Един човек дори почина, чакайки на опашката за слънчогледово олио в Бургас. 

Няколко дни по-рано пък северната ни съседка Румъния проплака, че и в нейните магазини се стичат стотици хора, купувайки олио, захар, брашно и други съществено важни продукти. За подобна ситуация с опразнени рафтове в хранителните вериги съобщиха и някои от западните медии. 

У нас се появиха експерти, които прогнозираха, че няма нужда от паника, защото суровини има, а олиото едва ли ще надмине 8 лв. за литър. Към момента еднолитрова разфасовка от продукта се продава за от 4 до 8 лева. Медиите дори съобщиха за случай, в който литър олио в магазин в Ямбол струва 8, 40 лв. Отчита се и растеж на цените и на други основни стоки.

Заради настъпващата инфлация Dir.bg направи проверка колко струват олиото, брашното, захарта, хлябът а и модерните напоследък краставици (заради цената им от 7 лв. за кг) в три от най-големите западни страни и в нашата южна съседка Гърция. Оказва се, че някои от стоките се предлагат доста по-изгодно в другите европейски страни, отколкото у нас.

Олио

В хранителна верига в Германия, еквивалентна по качество и стандарт на продуктите на някои в нашата страна, най-ниската цена, на която се продава литър слънчогледово олио, е 1,79 евро (3,50 лв.). Само седмица по-рано друга голяма верига беше пуснала промоционална оферта за 1,39 евро. По статистически данни за март месец средната цена на олиото в Германия е около 3,05 евро.

Във Франция най-ниската цена, която откри Dir.bg за този продукт, е 1,70 евро (3,32 лв.), но във верига, спадаща към продаващите по-висококачествени стоки. Следващото по цена олио е за 1,99 евро. Средно един французин би си закупил литър олио за още по-малка сума от тази в Германия - приблизително 2,25 евро за литър.

Великобритания, която вече не е в Европейския съюз, залага предимно на вносно слънчогледово олио, което би означавало, че инфлацията също трябва да ѝ се отразява. Не точно това обаче се наблюдава в магазините ѝ, защото най-ниската цена, която Dir.bg откри за 1 литър олио, е 1,09 паунда (2,56 лв.). Хипермаркетът е от клас, еквивалентен на повечето големи вериги в България. По официална статистика средната цена, на която може да се закупи бутилка олио във Великобритания, е приблизително 1,60 паунда или 1,91 евро.

В южната ни съседка Гърция цените на литър олио започват от около 2 евро (3,91 лв.). Българи от Югозападна България споделят, че пазаруват от Гърция олио и зехтин, защото им излиза по-евтино. За 10 литра плащат 20,20 евро, или по 2,02 евро на литър. Средно в южната ни съседка олиото се продава за 2,17 евро на литър.

Брашно

В Германия най-ниската цена, която Dir.bg откри за един килограм бяло брашно, е 0,45 евро (0,88 лв.). Веригата отново е еднотипна с тези, разпространени в нашата страна. Разбира се, има и по-скъпи - от 0,80 евро, 1,29 евро до около 3 евро. Според статистиките средната цена на този продукт в Германия е около 1,78 евро.

Цените на брашното във Франция във веригите с по-високо качество на продаваните продукти започват от около 0,50 евро (0,98 лв.) и достигат до около 2 евро за 1 килограм. Средната цена на продукта в тази държава е около 1 евро за килограм, а ниската цена се обяснява с голямото количество брашно, което страната произвежда.