събота, 26 март 2022 г.

Огромен скандал между Радев и Петков

  

Огромен скандал избухнал между президента Румен Радев и премиера Кирил Петков във връзка с позицията която държавният глава изразил на срещата на върха на НАТО в Брюксел и идеята му да закупуваме "втора ръка самолети на лизинг", твърди Епицентър.бг. 

Радев отишъл на събитието с мандат при строго определени параметри, които му били написани и официално изпратени от Министерския съвет. Президентът обаче се отклонил от заръките на правителството и на своя глава поставил пред американския президент Джо Байдън въпроса, "ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг".

Кой му дава право да коментира теми, които са в полето на изпълнителната власт, заявиха от "Дондуков" 1?

С какви пари ще купуваме самолети на лизинг след като в момента се опитваме да реагираме на тежки социални и икономически проблеми, които изискват огромни бюджетни средства, изригнаха от екипа на премиера.
 
Радев дори си позволил да търси такива самолети на лизинг от европейски партньори, което изобщо не е негова работа. "Ако и това не става ( б.а. да вземем от САЩ), трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос", похвали се сам президентът пред журналисти в Брюксел.

"Говорих и с премиера на Италия – господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон – готов е да дискутираме този въпрос", съобщи Радев от белгийската столица, което в София е предизвикало крайно неодобрение сред членове на кабинета.

Самият Кирил Петков също бил гневен, защото правителството няма никакво намерение точно сега да харчи пари за изтребители, при положение, че има далеч по-неотложни задачи, някои от които се отнасят буквално до социалното оцеляване на огроми групи хора в държавата.

Освен това Радев с никого от кабинета не е съгласувал идеята си за "изтребители на лизинг". Президентът дори не е и намекнал пред премиера, че води преговори с премиери на други държави за такива сделки.
 
Радев и Петков влезли в противоречие и по темата за неустойките, за които България би могла да претендира след като стана ясно, че ще минат поне 10 години преди предварително платените Ф-16 да влязат в употреба. За такива неустойки настояваше бившият винен министър Стефан Янев, с когото премиерът наскоро се раздели.

Прави впечатление, че в Брюксел на Кирил Петков е обърнато специално внимание от президента на САЩ, за разлика от Радев, който останал в изолация. Не случайно именно на Петков е дадена възможност за снимка с Байдън, а не на Радев.

Новините от днес и със задна дата