четвъртък, 3 март 2022 г.

Зеленски: Ако Украйна падне, Русия ще атакува Източна Европа, за да стигне до Берлинската стена

 

Украинският президент призова днес Запада да увеличи помощта си за Украйна и каза, че ако неговата страна бъде победна, Русия ще нападне останалата част от Източна Европа, за да стигне "до Берлинската стена", предаде Франс прес.

"Ако ние изчезнем, опазил ни Бог, следват Латвия, Литва, Естония и т.н... До Берлинската стена, вярвайте ми", заяви Зеленски. Според него Кремъл може да има за цел да възстанови цялата европейска сфера на влияние на СССР.

Той призова Запада да наложи забранена за полети зона над неговата страна. "И ако нямате силата да затворите небето, тогава дайте ми самолети", възкликна той.

Зеленски изрази готовност да говори с руския президент Владимир Путин. "Ние не нападаме Русия и не планираме да я нападаме. Какво искате от нас? Напуснете земята ни", каза той, обръщайки се към Путин. "Седнете с мен. Само не на 30 метра разстояние, както при френския президент Еманюел Макрон", каза украинският лидер, визирайки факта, че Путин приема световните лидери на известната вече изключително дълга маса.

Украйна призовава гражданите си да прилагат партизански тактики

Украйна призова гражданите си да започнат партизанска война срещу руските сили, предаде Асошиейтед прес.

"Призоваваме хората да предприемат пълна народна съпротива срещу врага в окупираните територии", заяви в онлайн послание президентският съветник Олексий Арестович.

"Слабата част на руската армия е тилът. Ако ги изгорим сега и блокираме тила, войната ще свърши за броени дни", добави той. Арестович призова за издигане на барикади в градовете, за организиране на протести и онлайн работни групи.

"Пълна съпротива... това е нашият украински коз и е нещото, в което сме най-добри в света", заяви Арестович и припомни партизанските действия в окупираната от нацистите Украйна през Втората световна война.

По-рано Върховната рада подкрепи призив към международните организации с искане за незабавно въвеждане на забранена за полети зона над Украйна. В същото време ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че създаването на забранена за полети зона над Украйна би заплашило САЩ с война с Русия. Според него поддържането на такава зона ще изисква "контакт с руски самолети".

Лавров: Русия ще продължи войната в Украйна докрай

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че някои чуждестранни лидери се готвят за война срещу Русия и че Москва ще продължи докрай военната си операция в Украйна, предаде Ройтерс.

Той даде интервю за руската държавна телевизия седмица след като руските сили предприеха настъпление в Украйна. По думите му Русия не мисли за ядрена война - според него тази мисъл се върти само в главите на западните политици.

Лавров заяви, без да подкрепи с доказателства думите си, че украинският президент Володимир Зеленски, етнически евреин, ръководи "общество, където нацизмът процъфтява".

Той каза, че решение на кризата в Украйна несъмнено ще бъде намерено и че предстои нов кръг преговори между украински и руски представители (той се провежда в момента - бел. ред.).

Новините от днес и със задна дата