вторник, 29 март 2022 г.

Чужди посланици осъдиха заплахи на българска депутатка към МС и Херо Мустафа

 Може да бъде изображение с 1 човек 

Посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство у нас се присъединяват към своите колеги от ЕС, които осъждат заплахите за насилие срещу Министерския съвет и посланика на САЩ, отправени от български народен представител.

Посланиците заявяват, че такива заплахи не могат да бъдат оправдани и застават заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества, се казва в съобщение на посолството на САЩ.

Съвместното изявление е по повод публикация на депутата от "Възраждане" Елена Гунчева от 18 март. В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които "точно може да улучи Министерски съвет", ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна.

Постът на Елена Гунчева гласи:

"Не се отчайвайте, има някаква надежда - Русия има високо точкови (вероятно има предвид "високоточни"- бел. ред.) оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата."

Председателят на парламента Никола Минчев също определи изявите на депутата като "недостойни и недопустими" и посочи, че според чл. 29 на Виенската конвенция "всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите".

Новините от днес и със задна дата