събота, 19 март 2022 г.

Спецпрокуратурата отговори на вицепремиера Асен Василев, за думите му - "Най-накрая се действа по сигнала на господин Васил Божков"

  

От Специализираната прокуратура изпратиха съобщение до медиите във връзка с изявление на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, твърденията на който "грубо погазват принципа на разделение на властите и върховенството на правото и представляват политическа намеса в дейността на съдебната власт".

Държавното обвинение цитира изказването на вицепремиера от петък, 18.03.2022 г., пред журналисти в Народното събрание: "...Най-накрая се действа по сигнала на господин Божков (Васил Божков) и доклада на Агенция "Държавна финансова инспекция" от миналото лято. Ако си спомняте, АДФИ установи, че има нанесена щета на бюджета в размер на 556 млн. лв. заради бездействието на Комисията по хазарта на пряко подчинение на г-н Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха предприети никакви действия, за да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме поне една малка стъпка в тази посока".

От прокуратурата заявиха в отговор, че в рамките на образувано в Специализирана прокуратура досъдебно производство, на два пъти - с изрични прокурорски постановления от 06.01.2020 г. и 16.04.2021 г. е възложено на Агенция за държавна финансова инспекция да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по хазарта (понастоящем закрита и с правоприемник НАП) за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2019 г. И в двете постановления е указано да се установи законосъобразността на получените приходи от дължими държавни такси по чл. 30, ал. 3 от Закона за хазарта от страна на регистрираните хазартни оператори - "Ню геймс" АД (предишно "Ню Геймс" ООД), "Национална лотария" АД (предишно "Национална лотария" ООД), "Еврофутбол" ООД и "Евробет" ООД, както и осъщественият контрол от Държаната комисия по хазарта.

През януари 2020 г. по същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В.Б. (Васил Божков), като част от обвиненията му са във връзка с установената щета за бюджета в размер на 556 872 283 лв., се казва в съобщението.

Припомня се, че през януари 2020 г. с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са възложени около 200 данъчни ревизии на обвиняеми лица и на свързани с тях търговски дружества. В хода на тези ревизии Специализираната прокуратура многократно е предоставяла достъп на ревизионните органи от НАП до доказателствата по делото, с оглед провеждане на ефективно ревизионно производство и установяване на евентуално недекларирани и неплатени данъци. Повечето данъчни ревизии са приключили с ревизионни актове, отбелязват от прокуратурата.

Оттам припомнят, че на 07.02.2020 г., по искане на наблюдаващ досъдебното производство прокурор, Специализираният наказателен съд е допуснал и е наложил чрез запори и възбрани обезпечения по реда на чл. 72 от НПК по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия В.Б. Взетите обезпечителни мерки са в сила до момента.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили задълженията си и своевременно (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвиняем по текстове от НК, за които КПКОНПИ имат правомощия и са предприели обезпечителни мерки по друг правен ред по отношение на цялото движимо и недвижимо имущество на обвиняемия.

В съобщението се казва още, че близо година и половина по-късно - на 02.06.2021 г., обвиняемият В.Б. е санкциониран от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по т.нар. глобален закон "Магнитски".

Като обобщение (но не и като заключение) в пространното съобщение се отбелязва, че под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура срещу В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му множество обвинения, за което Специализираната прокуратура е информирала българската общественост своевременно.

Новините от днес и със задна дата