понеделник, 7 март 2022 г.

Двойка американски ядрени бомбардировачи прелетяха над България

  

                                 Снимка: U.S. Air Force

Два американски стратегически бомбардировача B-52 "Стратофортрес" са направили обиколка на българското небе в късните следобедни часове на днешния ден, показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24, предава bTV.

Машините, едната от които е с позивна "Горгон12", са излетели от Великобритания. Минали са през Холандия, Германия, Чехия, Словакия и Унгария, направили са завой над Румъния и са се оказали в нашето въздушно пространство, като са направили няколко обиколки над Източна България. След това са се насочили към Гърция и Италия.

Кадър: Flightradar24

B-52, заедно с руския си аналог Ту-95, са едни от най-старите бойни самолети на активна служба в света.

Машините обаче са многократно модернизирани с най-нова електроника и в наши дни се използват не толкова за стандартни бомбени удари, колкото като платформа за изстрелване на крилати ракети извън пределите на вражеската ПВО.

Американската въздушна "крепост" има зад гърба си множество успешни мисии във Виетнам, Ирак, Югославия и т.н. Тя може да носи и ядрено оръжие.

От Министерството на отбраната пък информираха, че днес от учебен полигон "Ново село" към Гърция се придвижва автоколона, с която се транспортират бойни машини на пехотата.

Придвижването е във връзка с ротация на формирование от Сухопътните войски на САЩ, което участва в съвместната-българо-американска подготовка "Joint Training" на учебния полигон "Ново село".

Съвместната подготовка се провежда от януари до юни тази година в рамките на планираните през 2021 г. съвместни учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.

В "Joint Training" участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат.

Новините от днес и със задна дата