вторник, 1 март 2022 г.

Мистерията със смъртта на военния моряк Маври Стоянов става все по-голяма

 Мистерията със смъртта на военния моряк Маври Стоянов става все по-голяма

Година и половина не може да се установи причината за смъртта на главен старшина Маври Стоянов, служещ във военно формирования 22480 към Военноморската база в Атия, а папката с делото му се прехвърля между ТЕЛК, НЕЛК, Военна прокуратура и съдебни експерти, оплакаха се близките на починалия бургазлия, пише "Флагман". 

През септември 2020 година Маври Стоянов издъхна при крайно мистериозни обстоятелства по време на физическите изпити в базата.

Първата версия бе удавяне, която впоследствие бе променена на инфаркт, с твърдението, че Маври е имал кардиологични проблеми – вродени пороци и прекаран преди време тежък инфаркт.

Семейството му се озадачава от заключението, защото на никому не било известно той да е имал болно сърце. Впоследствие разбират, че според Кодекса на труда, починалите от инфаркт и инсулт, не се квалифицират като трудова злополука.

Именно тогава светнала и сигналната лампа, че има нещо нередно със смъртта на Маври, защото при трудов инцидент ще има разследване и съд за виновните лица, които не са осигурили безопасна среда за работа на 38-годишния мъж


13-годишната дъщеря на Маври с част от военните му отличия и почести. Момичето живее в Англия и иска само едно - да разбере дали баща ѝ, който служи вярно на Родината си, е починал от инфаркт или е починал при трудова злополука 

Майката на детето му Камелия Георгиева и 13-годишната му дъщеря Симона започват тежка битка, за да разберат истината, но са отчаяни от административните хватки, които се прилагат, за да се потули случая.

Последният бюрократичен прийом, който е използван определено минава всякакви човешки граници. В ултимативно писмо, подписано от председателя на III състав на ТЕЛК Бургас д-р Маргарита Кираджиева се настоява в 30-дневен срок Маври да предостави актуални кръвна картина, ехография, аудиограма, рентгенография или общо 26 изследвания, за да се установи… дали е починал от трудова злополука или инфаркт.

В писмото все пак се уточнява, че може да не се явява лично, но трябва да упълномощи по надлежния ред човек, който да представи документите му в Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) Бургас.

Тези действия може и да са вследствие на недоглеждане, но е много вероятно и да са отговор на опитите на семейството му да разнищи случая.

Те не приемат решението на I състав на ТЕЛК Бургас, че Маври е имал сърдечни проблеми и обжалват в Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).

Оттам преценяват, че заключението на ТЕЛК е „повърхностно, неудовлетворяващо, без достатъчна информация и неосновано се направило заключение, че не ставало въпрос за трудова злополука“ и връщат случая за разглеждане на друг състав на ТЕЛК.


Снимка от семейния архив: Камелия, Маври и дъщеря им Симона 

По този начин папката „Маври Стоянов“ попада в ръцете на д-р Кираджиева. Тя изпраща препоръчано писмо на адрес, на който Маври никога не е живял – стара квартира на приятелката му в ж.к.“Меден рудник“. Камелия от трето лице разбира в последния възможен момент и е силно озадачена.

Обяснява си действията само с едно – формално ТЕЛК прави стъпки, за да извърши проверка, но поставя неизпълними изисквания, за които се прави всичко възможно близките да не разберат. Така след изтичането на 30-дневния срок, преписката се приключва и делото архивира.

От Флагман.бг са направили настоятелни опити да открият д-р Кираджиева, за да я попитат защо е изпратила писмо на мъртвец с искане да направи пълни медицински изследвания, но са ударили на камък. Готови сме, ако желае, да ѝ предоставим право на отговор.

Маври Стоянов е служил 19 години и 10 месеца в българската армия. Сочен е за изключителен професионалист, който е участвал в няколко международни операции. Награждаван е от министъра на отбраната.

По случая е сезирана и Военна прокуратура, която обаче чака лекарското заключение, за да продължи разследване.

Според неофициална информация, има съмнения за сериозни пропуски в организацията на физическите изпити на 3 септември 2020 година. На мястото нито е имало лекар, който да окаже своевременна помощ, нито участниците в маратона са преминали задължителните медицински прегледи.

Камелия е озадачена, не може да повярва, че ТЕЛК прилага подобни административни прийоми, за да потули случая с бащата на детето ѝ Маври

Новините от днес и със задна дата