понеделник, 14 март 2022 г.

Правителството направи още половин милиард лева държавен дълг

  

Половин милиард лева нов дълг бе поет под формата на държавни ценни книжа със срочност три години и половина, съобщиха от Министерството на финансите.

Среднопредеглената годишна доходност е 0,55 %, което е доста по-висока цена за бюджета спрямо 0,13 на сто през ноември миналата година, когато за последен път бе преотворена тази емисия.

Това е първата емисия дълг за настоящата година. Според текстовете на Бюджет 2022 до края на декември България може да изтегли до 7,3 милиарда лева нов дълг. В закона не се залагат параметри каква част трябва да бъде поета от вътрешния пазар и каква от международните пазари, където страната ни най-вероятно ще трябва да излезе по-късно през годината.

В началото на февруари премиерът Кирил Петков обяви, че правителството е одобрило стратегия за управление на държавния дълг за периода 2022 - 2024 г. За 2022 г. беше одобрен нов дълг от 7,293 млрд. лв. "3 млрд. лв. от тези 7 млрд. лв. реално са стар дълг, който изтича", поясни тогава премиерът.

С част от новопоетите задължения ще се рефинансират стари дългове, а останалите средства ще се използват за инвестиции, ако управляващите изпълнят намеренията си. Те бяха заявени преди началото на войната в Украйна.

Новините от днес и със задна дата