неделя, 13 март 2022 г.

Британското разузнаване: Руски сили настъпват към Одеса

 Руски войски напредват в Северна Украйна, авакуират мирни жители след удар  по склад на танкова бригада - Фактор 

По данни на британското разузнаване руските воъръжени сили предприемат масова офанзива в много части на Украйна, която включва и настъпление на войски от Крим на запад към Одеса. Полският президент Анджей Дуда заяви в Лондон, че ако Русия използва химически оръжия, това може да накара НАТО да преосмисли позицията си за ненамеса, съобщи БНР.

Интензивни атаки срещу Мариупол, боеве в предградията на столицата Киев, обстрел на летището дори в западния град Ивано-Франковск - това е само част от днешната сводка на британското министерство на отбраната, което цитира разузнаването. Забелязано е също голямо предвижване на войски от Крим, които се опитват да обградят град Миколаев в рамките на настъплението им на запад към пристанището Одеса.

Британското разузнаване казва, че руските войски се опитват да обградят украинските сили в източната част на страната като все повече затягат обръча с настъпления от север от Харков и от юг от Мариурпол. Има обаче данни, че украинската съпротива е голяма и руснаците понасят тежки жертви.

В същото време по повод на възможността от използване на химическо оръжие от презиедента Владимир Путин, полският му колета Анджей Дуда заяви в интервю за Би Би Си, че подобен акт може да принуди съюзниците от НАТО да седнат на масата и сериозно да помислят как да отговорят, защото вече ще стане опасно и то не само за Европа, но и за целия свят.

Според Дуда, в момента Путин е готов да използва всичко от неговия арсенал, но всички се надяват да не се стигне до използването на химически оръжия.

"Политически Путин вече загуби тази война, а от военна гледна точка не я печели", каза полският президент.

Новините от днес и със задна дата