неделя, 27 март 2022 г.

Обрат в решението на властта: Носенето на маски на закрито остава

  

Управляващите направиха завой само ден след като правителството съобщи, че сваля всички противоепидемични мерки, в това число и защитните маски срещу коронавируса, които бяхме задължени да носим на закрито - те ще продължат да бъдат задължителни.

В събота бе огласено решението на кабинета за отмяна на извънредната обстановка след 31 март. МС не прие предложението на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев извънредната обстановка да бъде удължена до 15 май.

Оказа се обаче, че управляващите искат да запазят носенето на защитните маски, но в сегашните разпоредби те вървят в пакет с всички мерки, произтичащи от извънредната обстановка. Затова ще се наложат законови промени, съобщи в неделя сутринта в ефира на бТВ председателят на комисията по здравеопазване доц. Антон Тонев от ПП.

"Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка.Ще се наложат промени в закона, за да останат маските в обществените места и без епидемична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той. Депутатът от мнозинството заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка в хибридния му вариант.

Същото потвърди и колегата му от здравната комисия в НС Александър Симидчиев. Докторът от ДБ обясни, че маските остават, за да не реактивираме отново заразата.

"Носенето на маски не пречи нито на икономиката, нито на индивидите, а е ефективен начин да контролираме инфекцията", каза д-р Симидчиев по БНТ. "Икономиката се натиска и от войната, и от пандемияята, трябва да отхлабим отнякъде, но интелигентно. Да бъдем внимателни, за да не реактивираме заразата. Започваме да регулираме пандемията на регионално ниво, а не на национално ниво", обясни той. И показа картата - при два зелени региона, там няма нужда от мерки, но останалите в червено са още под риск.

Депутатът от ДБ обясни, че в някои западни страни, в това число и в съседната ни Гърция, започва да се вдига нивото на заболеваемост. 

"В Гърция имаме много нови случаи, само че те са ваксинирани и няма да има натиск в лечебните заведения", отбеляза д-р Симидчиев, като добави, че нещата няма да стоят у нас, където населението е ваксинирано само до 30%. Докторът от здравната комисия констатира, че ваксинационната кампания е замряла и пак апелира към зрителите: "Време е да може да се ваксинираме".

Той обясни, че корекциите в Закона за здравето ще бъдат в посока на това мерките за борба с инфекцията да се вземат от здравното министерство и то от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев според ситуацията във всеки един регион.

Колегата му Антон Тонев пък се мотивира така за решението да се свалят мерките без задължителното носене на маски: "Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система, и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване. Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерския съвет за непродължаване на извънредната епидемична", обясни председателят на здравната комисия.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

"Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните. Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", уточни още Тонев.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Новините от днес и със задна дата