петък, 18 март 2022 г.

Европейската прокуратура: Има акция, но не можем нито да потвърдим, нито да отречем за арести

 Новата Европейска прокуратура: срещу измамите с бюджетни средства на ЕС |  Новини | Европейски парламент

Има акция, но не можем нито да потвърдим, нито да отречем за арести. На по-късен етап ще има съобщение за случая. Това каза пред "24 часа" Тине Холевьот, говорителка на шефката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

Тя бе лаконична и обясни, че не може да отговаря на въпроси и питания за нито един случай, не само този.

"Следващата седмица се надяваме да бъде публикуван годишният доклад за работата на Европейската прокуратура, в който има подробна статистика за случаите по държави", пишат от офиса на Лаура Кьовеши в отговор на запитване на БНТ.

От този доклад са взети и данните за 120 разследвания в България. До публикуването на доклада не можем да дадем подробности по тези случаи, освен техния брой, каквото Лаура Кьовеши вече направи" - казват още от Европейската прокуратура.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, пиарката му Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов бяха задържани снощи при операция на Главна дирекция "Национална полиция", за която официално съобщиха от МВР.

Според лаконичното съобщение на вътрешното министерство операцията е по 120 сигнала за злоупотреба с европари. Сред тях е и за изнудване на обвинения в 19 престъпления Васил Божков, който вчера написа в профила си във Фейсбук, че е дал показания пред Европейската прокуратура срещу Борисов, Арнаудова и Горанов.

"С оглед разпространено до медиите от пресцентъра на МВР съобщение в 21.12 часа на 17.03.2022 г., че "в ход е мащабна операция във връзка с 120 случая на Европейската прокуратура в България", съгласно Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета на ЕС от 12.10.2017 г., компетентна да разследва би следвало да е Европейската прокуратура", гласеше пък официалната позиция на българската прокуратура.

Новините от днес и със задна дата