петък, 18 март 2022 г.

Борисов обвинен за изнудване на Божков! / обновена

 

Прокуратурата официално е уведомена от МВР за провеждащото се разследване срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова. 

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че по факс днес е постъпило уведомление от разследващ полицай от Главна дирекция "Национална полиция", че на 17 март е образувано досъдебно производство по реда на чл. 212, ал.3 от НПК - с първо действие по разследването разпит на свидетел и последвали претърсвания и изземвания.

Досъдебното производство е образувано за изнудване - престъпление по чл. 213а ал. 3 т. 2 и т. 5 вр. ал. 1 НК, извършено в периода от 2014 - декември 2019 г. Конкретният член от Наказателния кодекс гласи:

"Чл. 213а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Който с цел да принуди другиго да се разпореди с вещ или със свое право или да поеме имуществено задължение го заплаши с насилие, разгласяване на позорящи обстоятелства, увреждане на имущество или друго противозаконно действие с тежки последици за него или негови ближни, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от хиляда до три хиляди лева".

Според алинея 3 - "Наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови конфискация до 1/2 от имуществото на дееца, когато: 

точка 2 - са причинени значителни имуществени вреди;

точка 5- деянието е извършено от или с участието на длъжностно лице;

СГП е уведомена и за задържане по реда на Закона за МВР - за срок до 24 часа на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Уведомяването за образувано досъдебно производство от МВР, както и посочената в него правна квалификация, изключват компетентността по този случай на Европейската прокуратура, в какъвто смисъл бе разпространеното първоначално от пресцентъра на МВР съобщение.

Наблюдаващият прокурор по делото за Бойко Борисов е вече определен. Това обяви пред Нова телевизия говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Тя обаче не пожела да посочи неговото име. "Нека колегата да има възможност да се запознае с материалите по делото. Евентуално тогава ще дадем допълнителна информация", уточни говорителят.

.

Новините от днес и със задна дата