Италия заяви, че ще предостави на Украйна оръжия и предложи помощ на нейните бежанци, бягащи от руската инвазия, съобщи ДПА.

Декрет, приет от кабинета на премиера Марио Драги обещава "военни превозни средства, материали и оборудване за украинското правителство". Решението трябва да бъде одобрено от парламента, преди да влезе в сила.

Също така Италия въвежда и извънредно положение до края на тази година, за да се помогне на украинските бежанци. Декретът съдържа мерки, целящи да намалят зависимостта на Италия от газ за захранване на нейната енергетика, ако това се окаже необходимо, посочи Ройтерс.

Стъпките на Рим бяха предприети в момент, когато руски и украински официални представители се срещнаха на границата с Беларус, за да обсъдят прекратяване на огъня, докато руските сили срещнаха решителна съпротива от страна на украинските войски и цивилни граждани през петия ден от конфликта.

Правителството на Драги отпусна 10 милиона евро за укрепване на съоръженията за бежанци, като повиши капацитета на своите центрове за настаняване с до 16 000 места.

Кабинетът създаде и фонд от 500 000 евро, целящ да даде възможност на украински студенти, изследователи и преподаватели да продължат работата си в италиански университети и институти по изкуствата.

Тъй като Италия се бори с рязкото увеличение на разходите за енергия, което беше нанасят щети на фирмите и домакинствата още преди войната в Украйна, правителството разреши превантивни мерки, ако извънредната ситуация се задълбочи. Те включват "ограничаване използването на газ в електроцентралите чрез максималното възможно увеличаване на производството на енергия от други източници", основно възобновяеми.

Финландия също ще изпрати оръжия и боеприпаси за Украйна, заяви днес премиерката Сана Марин, с което страната променя политиката си, съобщи Ройтерс.

Доставката ще включва 2500 автомата, 150 000 патрона, 1500 противотанкови оръжия и 70 000 пакета с храна, добави министърът на отбраната Анти Кайконен.

"Противотанковите оръжия могат да се използват за борба с бронирани превозни средства", заяви Кайконен на пресконференция след заседание на правителството.

Решението означава промяна в политиката на Финландия, която поддържа имидж на необвързана страна, откакто през 1956 г. Съветският съюз се отказа от военноморска база, която беше наел в южната част на Финландия след Втората световна война.

Кайконен намекна, че правителството ще се откаже от дългогодишната политика на Финландия да не доставя оръжия в зони на военни действия, когато в неделя заяви, че правителството обмисля да изпрати Украйна смъртоносни оръжия.

Стана известно, че оръжие на Украйна ще изпрати и Норвегия, се казва в изявление от днес на правителството. С това тя става поредната европейска държава, която прави това след нахлуването на Русия.

Решението отменя норвежката политика, прилагана от 50-те години на миналия век, да не се изпращат оръжия на държави извън НАТО, които са във война или са изложени на риск от въоръжен конфликт.