вторник, 1 март 2022 г.

Руските войски настъпват към Киев, САЩ предупредиха за дълга и кървава обсада

  

Русия настъпва към Киев с огромен конвой от бронирани превозни средства, танкове и друго военно оборудване. Нови сателитни снимки показват военна колона от повече от 60 километра.

Когато руската инвазия навлезе в шестия си ден, американският сенатор Крис Мърфи каза, че войските на Путин се готвят за "дълга и кървава" обсада на украинската столица, цитира го британският "Индипендънт".

Руските сили са започнали масирана офанзива и вероятно са обградили украинския град Херсон. Киев междувременно обвини Русия, че е използвала забранената от Женевската конвенция вакуумна бомба. Вашингтон пък отказа да приеме предложението на президента Зеленски за въвеждане на зона, забранена за руски полети над Украйна.

И икономическите санкции, наложени срещу Русия, изглежда създават натиск върху Владимир Путин, тъй като Москва затвори фондовите си пазари най-малко до 5 март, след като руската рубла падна до историческо дъно.

Междувременно Международният наказателен съд обяви, че ще разследва предполагаеми руски военни престъпления в Украйна.

Масираната руска офанзива 

Силни експлозии са чути по-рано от посока летището до Херсон, което вероятно вече е под руски контрол. Кметът на южния град Игор Колихаев и местната администрация твърдят, че Херсон е обграден от руски войници, но все още не е под техен контрол. Колихаев призова жителите - "да не провокират врага", съобщи БНР.

Намираща се на брега на Днепър, позицията на Херсон е ключова, тъй като се намира между контролирания от Русия Кримски полуостров и Одеса.

Удари отново има и на север. Руските сили взривяват подстанции около втория по големина град Харков, с което причиняват проблеми със снабдяването с ток и вода, съобщи кметът на града Игор Терехов.

Снощи украински и западни медии разпространиха сателитни снимки, според които 40-километров руски военен конвой напредва към столицата Киев. Сутрешните часове отново са огласени от предупредителни сирени в украинската столица, както и в градовете Тернопил, Виниця, Ривне и Черкаси.

По информация на украинската армия вчера руските военни са се прегрупирали и са струпали военна техника в определени направления - най-вече с цел завладяване на Киев и други големи градове като Харков, Чернигов, Одеса, Херсон и Мариупол.

Сателитна снимка, предоставена от Maxar Technologies, показва оборудване и конвой на сухопътните сили на Русия на територията на Беларус, понеделник, 28 февруари 2022 г.

Сателитни кадри, заснети в понеделник, показват, че руският военен конвой северно от украинската столица Киев е дълъг около 64 километра, а не 27 километра, както бе съобщено по-рано, съобщи американската частна компания "Максар", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Максар" съобщи също така, че на по-малко от 32 километра на север от границата на Беларус с Украйна са разположени допълнителни наземни сили и хеликоптери.

Използва ли Русия забранено оръжие

Русия използва в понеделник вакуумна бомба в Украйна, заяви украинската посланичка в САЩ Оксана Маркарова, цитирана от Ройтерс.

"Те използваха днес вакуумната бомба, която е забранена от Женевската конвенция", каза Маркарова след среща с американски конгресмени.

Украинската дипломатка отбеляза, че Украйна работи активно с правителството на американския президент Джо Байдън и с американския Конгрес, за да може да се сдобие с повече оръжие и по-строги санкции срещу Русия.

"Те трябва да си платят, да платят тежка цена", изтъкна Маркарова пред журналисти след срещата с конгресмените.

Вашингтон отказа на Зеленски 

Белият дом реагира хладно на предложението на украинския президент Володимир Зеленски за забранена за руски полети в зона над Украйна, предаде Ройтерс.

Участието на САЩ в подобен ход би било равнозначно на директен конфликт с Москва, какъвто Вашингтон не желае, заяви Белият дом.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че прилагането на забранената за полети зона би било стъпка към изпращането на американски войници, които да се бият с Русия.

"Забранена за полети зона би се нуждала от прилагане", изтъкна тя, като поясни, че за прилагането на зоната ще бъде необходимо "разполагането на американски войници, което би довело...потенциално до директен конфликт и война с Русия, което е нещо, в което ние не планираме да участваме".

В отговор на въпрос за евентуалното въвеждане на забранена за руски полети зона над САЩ, Саки каза, че това не е изключено, но отбеляза, че много американски авиационни компании летят през Русия за Азия и други части на света. Това съображение е вероятна причина за неохотата на САЩ за предприемането на подобна мярка, отбелязва Ройтерс.

Вчера Русия забрани кацането и прелитането над нейна територия на самолети на 36 страни, сред които България, в отговор на подобна мярка от тези държави. САЩ не е сред тях.

Новините от днес и със задна дата