вторник, 1 март 2022 г.

Взривове до конвоя при евакуацията на българи от Киев

  

Продължава евакуацията на български граждани от Украйна към нашата родина. Конвоят от четири автобуса със 190 българи, които бяха евакуирани късно снощи от Киев, вече е на румънска територия и се очаква да пристегне днес в страната. На 90 км от украинската столицата те са станали свидетели на силен взрив наблизо. След три часа чакане колоната е успяла да влезе в Молдова, а след това да премине и границата с Румъния.

"Автобусите са преминали границата между Молдова и Румъния, около 6,30 ч. тази сутрин, избран е маршрут, които е нискорисков и затова от Украйна, конвоят е влязъл в Молдова и оттам в Румъния. Конвоят се е придвижил безпроблемно до Румъния, откъдето може да се гарантира, че безопасно ще стигне до България следобед", съобщиха пратениците на БНТ, които край румънския град Сирет.

Мъжете са били обстойно проверявани заради мобилизацията на украинското население в момента.

"Украинските гранични власти ни проверяваха изключително продължително. Направиха няколко проверки и свалиха от нашия автобус. За съжаление, трима украински граждани, тъй като те са мъже, и, знаете, в Украйна всички мъже на възраст от 18- до 60-годишна възраст всъщност нямат право да напускат страната заради водещата се война", разказа Цветана Балабанова пред bTV.

"Пътувахме доста продължително без спирка, но доста бавно, тъй като на всички пътища, имаше постове, укрепления, изградени от гуми, от чували с пясък, които се охраняваха от въоръжените доброволци с автомат ни и които понякога ни спираха. Така че трябваше много бавно да се придвижваме. На около 90 км от Киев беше единствената ни почивка преди преди тази, която сега правим, бяхме спрели на бензиностанция. Чухме непосредствено много силен взрив

Шофьорите на автобусите веднага изключиха светлините и двигателите и ние изчакахме продължително време в тъмнината, за да отмине опасността, след което продължихме по пътя си. Видяхме в социалните мрежи в "Телеграм", откъдето се информират най вече украинците, че всъщност селището е било обстреляно с ракети и че под разрушена сграда се издирват двама души. Но слава богу, за да успокоим всички в България, вече сме в безопасност, тъй като вече сме извън територията на Украйна", разказа специалният пратеник на bTV.

На молдовската граница няма струпване. Най-вероятно точно заради това от външно министерство са решили конвоят да мине оттук, за да избегне опашките, които се виждат по границите на Полша и Румъния.

Организацията на украинско-румънската граница е изключително стриктна. В палатки са прекарали нощта десетки семейства, търсещи спасение от войната, предаде пратеникът на NOVA.

Много благотворителни организации край румънския Сирет раздават храна и осигуряват транспорт до Букурещ.

"Късно снощи са се опитали голяма група да преминат границата. Тук организацията е такава, че когато има голямо струпване на хора започват да бият камбаните в църквите наоколо. Така хората разбират, че има нужда от помощ", разказа Петко Петков, доброволец на границата между Румъния и Украйна, където помага на хора, които бягат от Украйна.

На място има коли с медицинска помощ. А регистрацията на документи на един човек отнема около 3 и 5 минути. Петков заяви, че българските доброволци не търсят само само българи, пристигащи от Украйна.

"Ние се опитваме да помогнем на хора, които се опитват да излязат, от която и да е граница, за да могат да тръгнат заедно. Случва се така,че има автобуси, които тръгват празни, защото хората се местят от една на друга граница, в опит да излязат от Украйна", обясни доброволецът, който се занимава с организационните процеси по евакуацията на границата.

Днес около 15 ч се очакват два автобуса от организацията "Мати Украйна", които да извозят към България украински бежанци.

Над 75 хиляди са вече бежанците от Украйна на територията на Румъния.

Първите два камиона на Червения кръст, част от хуманитарния конвой на българската държава, ще тръгнат към Украйна днес. Рано тази сутрин започна товаренето на част от набраните до момента дарения в подкрепа на пострадалите от конфликта.

Новините от днес и със задна дата