събота, 5 февруари 2022 г.

Шефът на КЕВР: Tокът трябваше да поскъпне с 64%

  

Бяхме предложили от 1 януари модел, който можеше да реализира нулево увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители, без да се стига до въвеждането на мораториум, който е недопустима мярка за пазарна икономика. Това заяви пред нова тв шефът на КЕВР Иван Иванов.

Той каза, че цената на тока трябвало да се увеличи към 1 януари с цели 64%. От Комисията обаче успели да ги намалят до 11%. Имали идея и как изобщо да няма увеличение. Предложението им обаче било спряно от Народното събрание.

"Никой не се обърна към нас да поиска да разбере защо и как, след като цената на електроенергията трябваше да се увеличи с 64%, ние успяхме да намалим това увеличение само на 11%", каза Иванов.

"Нашите решения бяха перфектни. Бяха обаче спрени. Негативните последици едва сега ще ги видим", смята той.

"Сега няма да се увеличи цената на тока с 64%. Това беше изчисление към 1 януари. Ние го намалихме на 11%. Нашето предложение беше да се намали ДДС на енергоносителите с 10% и практически увеличението щеше да е 0% - метод, който се използва в Щатите по време на голямата петролна криза през 1973 и който в момента се използва в много страни в ЕС", обясни шефът на енергийния регулатор.

Иванов e категоричен, че заявлението за цената на природния газ е подадено от досегашния борд на "Булгаргаз". По думите му новоназначените членове на новия борд още не са вписани в Търговския регистър на Агенцията по вписванията.

"Бях силно смутен от изявлението на министър-председателя. Длъжен е да бъде добре информиран и да не поднася невярна и непотвърдена информация на българските граждани", заяви Иванов.

"Заявлението за цената на природния газ от 1 февруари, както и заявлението на цената от 1 януари, са определени по една и съща методика. Различието е в данните, които се получават от международните борси. Не считам, че 30% увеличаване на цената на природния газ от 1 януари би трябвало да изненадва онези, които следяха как се движи цената през декември. Имаше екстремни стойности. Увеличението почива върху обективни факти", каза Иванов.

"Прочетох изявлението на вътрешния министър. Това, което той отбеляза по отношение на КЕВР, е, че е стигнал до извода, че не е случаен начинът, по който комисията работи. Не зная какво включва той в думите "не е случайно". Разбира се, че не е случайно. Комисията спазва закона, спазва цялата нормативна уредба и това не е случайно", заяви Иван Иванов.

"Тонът на г-н Бойко Рашков не е на вътрешен министър, а на прокурор. Не той, а прокуратурата може да повдига обвинения. Второ - с недоизказани съмнения, той създава погрешно впечатление у българските граждани. Ако се окаже, че КЕВР няма никакви съмнения в стриктността и изпълняването на задълженията ѝ, такива каквито са разписани по закон, питам - кой ще поеме отговорност, че в продължение на 1-2 седмици семействата на тези служители са били в стрес, че техният баща или тяхната майка са обект на разследване и публично се изказва съмнение, че те са нарушили закона", попита Иванов.

Той каза още, че схемата с посредниците не може да се върне.

"Но ако смените името посредник с търговец, който да застане между външния доставчик и българския потребител, най-вече големите индустриални дружества, тогава това нещо евентуално може да се случи. Както има търговци на електроенергия, така може да има и търговци на природен газ. Но това ще доведе до съществено увеличаване на цената на природния газ, най вече за индустрията. 

Затова работодателските организации остро протестираха с писмо до министър председателя. В момента те ползват цената, която "Булгаргаз" определя за регулирания пазар като обществен доставчик, но поради дългосрочните договори с бизнеса, той предоставя на същата цена природния газ за бизнеса. Това ще изчезне, ако се реализира тази схема, за която се говори", смята председателят на КЕВР.

Новините от днес и със задна дата