понеделник, 7 февруари 2022 г.

Швейцария повдига обвинения на Credit Suisse заради пране на пари, което води до Брендо

 

Швейцарски съд ще повдигне днес на банка "Креди Суис" обвинения в пране на пари на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин. Става дума за милиони евро, някои от които са били пренасяни с куфари, предаде Ройтерс.

Швейцарските прокурори казват, че втората най-голяма банка в страната и една от бившите ѝ служителки не са взели всички необходими мерки, за да предотвратят възможността предполагаемите наркотрафиканти да укрият и да изперат пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

"Креди суис" категорично отхвърля като безпочвени всички твърдения по това дело срещу себе си и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна", посочи в изявление банката пред Ройтерс.

По първото подобно криминално дело срещу голяма швейцарска банка прокурорите настояват за близо 42,4 млн. швейцарски франка като компенсация от "Креди суис", която добави, че ще се "защитава упорито в съда".

Случаят предизвика голям обществен интерес в Швейцария, където е възприеман като тест за възможно по-твърд подход от страна на прокуратурата към банките в страната.

Обвинителният акт се състои от повече от 500 страници и е фокусиран върху отношенията, които "Креди Суис" и бившата ѝ служителка са имали с българския престъпен бос Евелин Банев и няколко негови сътрудници, двама от който са подсъдими по делото. Вторият обвинителен акт е срещу бившата служителка на банката, която е улеснила прането на пари.

Адвокатът на двамата предполагаеми членове на престъпната група, срещу които са повдигнати множество обвинения за незаконно присвояване, измама и подправяне на документи, отказа коментар. Адвокатът на подсъдимата бивша служителка на банката също засега не е отговорил на запитванията за коментар по темата.

Банев, срещу когото не са повдигнати обвинения в Швейцария, бе осъден за наркотрафик в Италия през 2017 г., а след това и в България през 2018 г. за участие в организирана престъпна група, участвала в трафик на тонове кокаин от Латинска Америка. Той се укриваше, докато не бе арестуван през септември в Украйна, България иска неговата екстрадиция с червена бюлетина от Интерпол.

Новините от днес и със задна дата