понеделник, 7 февруари 2022 г.

След визитата в Брюксел: Ковачевски очаква вдигане на българското вето до 30 юни

  

                                                Снимка: БТА

Трябва ни бързо, но не прибързано решение с България, тъй като решението, което ще се постигне, трябва да бъде приемливо и за двете страни и ще представлява основа за изграждане на добросъседски отношения, както и основа за бърз напредък на Република Северна Македония към пълна интеграция и пълноправно членство в ЕС, заяви премиерът на Северна Македония в интервю за МИА.

Интервюто бе дадено след двудневното му посещение в Брюксел и срещите с ръководителите на НАТО и ЕС. Ковачевски подчертава в интервюто, че за него от голямо значение е да бъде намерено равновесие между по-качествено и бързо решение, а стратегическа цел на страната е пълноправното членство в ЕС и това е най-главният приоритет на това правителство.

Надеждите са, че до края на френското председателство на 30 юни ще бъде вдигната блокадата от българска страна благодарение на ясна пътна карта, основана на разбирателство и компромис между всички страни, заяви македонският премиер.

Ковачевски изтъкна, че решението на въпросите трябва да бъде в духа на европейските ценности, на взаимно уважение между двете държави и на запазване на достойнството на гражданите и в едната, и в другата държава.

Когато имаме такова решение, ще може да кажем, че е нещо, което може да се сподели. Аз не бих се обвързвал с дати, каза премиерът на Северна Македония.

Казвам, че ни трябва бързо решение с оглед на това, че сме заслужили отваряне на преговори с ЕС, но със сигурност не ни трябва прибързано решение, тъй като решението, което ще се постигне, трябва да бъде основа за бъдещето пред нас - както за добросъседските отношения, така и за воденето на преговорите и пълноправното членство в ЕС, каза Ковачевски.

Той още веднъж отправи послание към европейските партньори, че протакането на процеса не само че уморява обществото, което губи посветеност, но и отваря врата за други големи сили, които не са заинтересовани Северна Македония и целият регион да се присъединят към ЕС.

Ковачевски също така отказа да коментира изявления, които не водят към добросъседски отношения било от българска, или от македонска страна. Той се надява, че историческата комисия, както самата тя заяви, ще ускори работа и увери, че атмосферата в институциите на ЕС към Северна Македония е окуражителна.

Междувременно у нас вече се чуха предупреждения от страна на бившия съветник на президента Слави Василев и лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, че българският премиер Кирил Петков е обещал да вдигнем ветото за Скопие, което би било отстъпление от декларациите на парламента и решенията на КСНС.

Новините от днес и със задна дата