сряда, 9 февруари 2022 г.

Почина откривателят на СПИН проф. Люк Монтание, който оспорваше Covid ваксините / видео

  

Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВ-вируса - вирусологът проф. Люк Монтание, е починал днес, съобщи френското издание FranceSoir.

Той си е отишъл на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен. Доктор Жерар Гийом - един от най-верните му сътрудници, съобщи пред изданието, че проф. Монтание "си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си".

Люк Монтание беше биолог и вирусолог, но преди всичко човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Освен че беше номиниран за Нобелова награда за медицина през 2008 г. за откриването на вируса на СПИН, той работи с най-големите научни институти в света - почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай.

Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания, пише френското издание.

"Въпреки напредналата си възраст и въпреки всички критики, които понесе през есента на живота си, особено от част от научната общност, Люк Монтание винаги се е борил за свободна наука. Имахме късмета да го посрещнем няколко пъти във FranceSoir и бихме искали да му отдадем всички почести, които му се дължат", добавя изданието.

Новината за кончината на нобеловия лауреат беше потвърдена и от неговата дългогодишна сътрудничка - генетикът проф. Александра Хенрион-Код, която написа днес в Туитър два поста: "Пожелавам на семейството и близките му комфорт, смелост и много мир в лицето на тази силна тъга. Призовавам за национален траур, защото Франция загуби изключителен учен с чувство за служба на нацията, готов да плати цената за истината".

"Той просто се жертва за задачата да спаси това, което все още може да бъде спасено. Човек с рядка интелигентност, любопитен към всичко и осъзнаващ значението на това да служиш до края. Верен на науката до края. Силна болка и огромна благодарност. Благодаря ви, уважаеми професоре", пише тя в другия си туит.

Последната публична поява на проф. Люк Монтание беше на 15 януари тази година на протеста срещу Covid сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка.

На площада пред демонстрантите той заяви: "Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните".

 

 

Новините от днес и със задна дата