вторник, 15 февруари 2022 г.

Д-р Койчев изненадващо: България ще е първата страна в ЕС с колективен имунитет!

 

Ще изпаднат ли във финансов колапс общинските болници? 

"Заради доброто управление на общинските лечебни заведения, сметките за ток ще бъдат платени без проблеми. Но тези пари можеха да отидат за ремонти, за закупуване на нова апаратура", коментира председателят на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Антон Койчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той съобщи, че в две ДКЦ-та ще бъдат разположени фотоволтаици, които да облекчат сметките за ток. Такива са предвидени и за някои болници. 

"Генерализирането на проблема не води до намиране на решения. Общинските болници са добре управлявани, с голяма помощ от Столичната община. Готови сме за по-голямо поскъпване на тока, но се хаби ресурс, който отива в плащане на битови сметки, вместо в грижа за здравето", подчерта д-р Койчев.

Според него много болници в София не са били готови да възобновят плановите операции за толкова кратко време след заповедта на Министерството на здравеопазването. Но това ще бъде направено, където е възможно.

Медикът заяви, че тези 2 години в условията на пандемия са преподали много горчиви уроци на здравеопазването. 

"Ние сме първата страна в ЕС, която ще добие колективен имунитет чрез преболедуване, а не чрез ваксинация. Хората се успокоиха. Новините за нови лекарства им подействаха също успокояващо. Един от главните проблеми беше лошата комуникация. След първата вълна нещата доста се размиха. Конспиративните теории избуяха", подчерта председателят на здравната комисия към СОС. 

Според него една от причините за  високата смъртност от Ковид-19 у нас е неглижирането на здравето. Болни търсели късно медицинска помощ.

Д-р Койчев подчерта, че парите за здравеопазване никога не може да бъдат достатъчни.

"Произволното увеличаване, без да има сериозен експертен разговор за бъдещето на здравната система, няма да доведе до очакваните резултати. Дошло е времето за остойностяване на медицинския труд. Има сериозна криза за медицински сестри, липсата е на почти катастрофално ниво. Масово педиатри също са в пенсионна възраст. Има тежки дисбаланси в здравеопазването, които трябва да се преодолеят, иначе следва колапс", подчерта медикът.

Гостът, който работи в УМБАЛ "Александровска", заяви, че също е чувал за практиката тежки случаи да бъдат прехвърляни между лечебни заведения.

"И аз съм чувал за практики на прехвърляне на пациенти. "Александровска болница" приема изключително тежки случаи. Но имаш дълг като лекар и като човек да излекуваш пациента. Трябва анализ дали това е мълва или истина. След това трябва да последват санкции, да се върне солидарността, междуболничната комуникация да се подобри", каза още д-р Койчев.

Новините от днес и със задна дата