сряда, 23 февруари 2022 г.

Украйна обявява извънредно положение, всички здрави и без криминално минало получават право на оръжие

  

Украйна ще въведе извънредно положение на цялата си територия, освен в Донецка и Луганска област, където подобна мярка е в сила от 2014 г.

Решението е било взето от Националния съвет по сигурността. То ще е за срок от 30 дни. Предложението трябва да бъде одобрено от Върховната рада, което се очаква да се случи още днес, съобщава Би Би Си.

Секретарят на Съвета Олексий Данилов уточни, че отделните области ще могат да решават какви мерки да прилагат - ограничаване на определен вид транспорт, интензивни проверки на превозните средства или проверки на документите. 

Същевременно украинското Министерство на външните работи предупреди украинците да не посещават Русия и призова гражданите си, намиращи се на територията ѝ, да я напуснат незабавно. 

Киев призова Запада да наложи нови санкции на Русия, които да бъдат насочени срещу икономиката и близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Вчера западните страни наказаха Русия с нови санкции, затова че нареди на войските си да влязат в Източна Украйна, и заплашиха да отидат и по-далеч, ако Москва предприеме пълномащабна инвазия срещу съседката си.

"Вчера бяха направени първите решителни стъпки и ние сме благодарни за това", написа в "Туитър" външният министър Дмитро Кулеба. "Сега трябва натискът да продължи, за да бъде спрян Путин. Ударете икономиката му и близките му приятели. Ударете повече. Ударете силно. Ударете сега".

Очаква се днес към 14 ч. по Гринуич да влезе в сила първи, ограничен кръг санкции на ЕС срещу Русия, съобщи високопоставен европейски дипломат, след като вчера външните министри постигнаха принципно съгласие в черния списък да бъдат вкарани още политици и санкциите да бъдат насочени и срещу търговията с ценни книжа.

Всички здрави и без криминално минало получават право на оръжие в Украйна.
 
Украйна започна днес да свиква резервисти на възраст между 18 и 60 години, след като президентът Володимир Зеленски издаде съответния указ, се казва в изявление на въоръжените сили, цитирано от Ройтерс. 

Максималният период на служба е една година.

Зеленски заяви вчера, че въвежда набиране на резервисти, но отхвърли възможността за обща мобилизация, след като Русия обяви, че премества свои военни на територията на Източна Украйна.

Върховната Рада прие на първо четене и Закона за гражданското огнестрелно оръжие.

За него гласуваха 274 депутати. Четирима бяха против.

Законопроектът предвижда предоставяне на право на притежание на оръжие на дееспособни граждани на Украйна, които нямат медицински противопоказания, криминално досие, не са били подвеждани под административна отговорност през последната година.

Депутатите на Украйна предлагат да се въведе Единен държавен регистър на гражданското оръжие, задължителна застраховка срещу щети на трети лица при използване на оръжие и да се организират курсове по боравене с оръжие.

Върховната Рада призова Съвета за национална сигурност и отбрана да наложи санкции за 10 години на депутати от Държавната дума на Руската федерация, политици и официални лица на Русия, участващи в признаването на т. нар. Донецка и Луганска републики. Решението беше подкрепено от всички фракции и групи. 

Върховната Рада одобри и налагането на санкции срещу 351 руснаци, включително депутати, които са подкрепили признаването на независимостта и изпращането на руски войски в двата отцепили се региона в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Санкциите обхващат почти всички възможни дейности, в частност забрана за влизане в Украйна, за достъп до авоари, капитали, лицензии и бизнес операции. Очаква се Съветът за национална сигурност на Украйна да наложи санкциите, приети от парламента.

В Европа се разрази една от най-тежките кризи със сигурността от десетилетия, след като Русия призна за независими отцепилите се региони Донецк и Луганск. Киев обвини Москва, че е сложила точка на мирните преговори за прекратяване на осемгодишния конфликт в Източна Украйна.

Новините от днес и със задна дата