сряда, 23 февруари 2022 г.

КПКОНПИ разследва транспортния министър Николай Събев, заместника му и още няколко души

  

Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) внася искови молби за отнемане на незаконно придобито имущество в окръжни съдилища в страната на обща стойност 14 719 195, 12 лв. Това съобщиха от КПКОНПИ.

В Софийски градски съд се внася иск срещу Александър Тумпаров. Той е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков. Стойността на исковата претенция е 14 219 885,14 лв., като в нея е включена стойността на един недвижим имот и едно моторно превозно средство.

В Окръжен съд – Разград се внася искова молба срещу Станимир Серафимов. Той е обвинен от прокуратурата за предоставяне на парични кредити, без надлежно разрешително, срещу задължението сумите да му бъдат върнати, ведно с определена от него лихва, както и за извършване на сделки с недвижими имоти и движими вещи, за които е знаел, че са придобити чрез престъпление. Стойността на иска е 255 183,16 лв., както и пет недвижими имота и 2 моторни превозни средства.

В Окръжен съд – Шумен се внася иск срещу Сълзица Ченкова, на стойност 135 369,76 лв. Претендира се и отнемането на недвижим имот. Тя е обвинена от прокуратурата за данъчни престъпления.

В Софийски градски съд се внася искова молба срещу Владислав Бояджиев. Стойността на иска е в размер на 108 757,06 лв., като в нея е включена и стойността на 9 моторни превозни средства. Той е обвинен от прокуратурата за данъчни престъпления – избягване плащането на ДДС в особено големи размери. 

На заседанието си днес КПКОНПИ образува и производство за конфликт на интереси срещу Николай Събев, министър на транспорта и съобщенията, и неговия заместник Илия Илиев. Производството е по постъпили сигнали и по медийна публикация в Afera.bg.

В тях се твърди, че министърът на транспорта е продължил да бъде съдружник в частна компания след встъпването си в длъжност, а дейността на компанията се припокрива с неговите правомощия като министър – лице, заемащо висша публична длъжност.

В сигналите се твърди и че Събев е назначил за свой заместник Илия Илиев с ресор „железопътен сектор“, въпреки съществуващите данни, че Илиев е свързан с частни дружества, чиято основна дейност е изграждане на железопътна инфраструктура.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

За Николай Събев и Илия Илиев конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в постъпили сигнали, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Новините от днес и със задна дата