четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Захариева: Ужасена съм от позицията на Янев! Защо мълчи Петков? Това е война!

  

"Трябва да имаме готовност да отворим границите си за българите в Украйна. Някои от тях нямат българско гражданство, но имат български произход." Това коментира народният представител от ГЕРБ Екатерина Захариева пред бТВ.

"В момента нашият лидер Борисов свиква нашата изпълнителна комисия и се коментира точно това.", каза тя.

"Европа трябва да бъде на висотата и да помогне на тези хора.", категорична е Захариева.

"Реториката на президента Путин е ужасяваща. Най-силното оръжие на демократичния свят е истината. Аз се ужасих от коментара на Стефан Янев тази сутрин. Той се страхува да каже, че това, което се случва е война.", възмутена е тя.

Ето кой абсолютно неадекватен коментар на военния министър Янев, възмути Захариева:

"Ако тръгнем от анализа на думите на Путин, той избягва думата "война". Ние фриволно я използваме, но в следващите дни вероятно ще се потвърди тезата, че руските действия ще са ограничени в някаква военна операция. Нека да не прекаляваме с тази реторика", призова военният министър и добави: Не е важен етикетът, а това какво се случва на терен. Нека да не бързаме да слагаме етикет. Продължаваме да анализираме ситуацията", добави военния министър.

"Трябва да се прекъсне гледането на бюджета в парламента в момента. Премиерът трябва да извика спешно Съвета за сигурност. Ситуацията е сериозна. В момента не е ясно кой е премиер.", потресена е Захариева. 

Мишената на Русия е "хунтата" в Киев, заяви на свой ред руският постоянен представител в ООН Василий Небензя, цитиран от Франс прес. 

Демократично избраното управление на Украйна, бе сравнено с хунта от Небензя, само поради причината, че не отговаря на вкуса на Москва.

"Ние не извършваме агресия срещу украинския народ, а срещу хунтата, завзела властта в Киев", заяви той пред Съвета за сигурност на ООН.

Малко преди това неговият украински колега Сергий Кислиця се обърна към него с думите: "Няма чистилище за военнопрестъпниците. Те отиват направо в ада, посланик". 

Междувременно от пресслужбата на държавния глава съобщиха, че президентът Румен Радев е свикал среща на държавните институции от 8:00 часа днес във връзка с военните действия в Украйна.

В срещата участват председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

След края на срещата държавният глава ще направи изявление.

Новините от днес и със задна дата