четвъртък, 24 февруари 2022 г.

Радев: Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава / видео

 

Няма пряка опасност за България след руската инвазия в Украйна. Това заяви президентът Румен Радев на изявление след спешната среща в президентството. По думите му подобно нахлуване с военни действия е напълно недопустимо в 21. век.

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има рискове", подчерта държавният глава.

"Ще търсим всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на доставките на петрол, храни и стоки от първа необходимост", добави Радев.

Той беше категоричен, че България ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО.

По думите му към момента в страната ни се извършват действия, които допълнително да подсигурят сигурността на държавата.

Над 4000 българи са поискали да бъдат евакуирани от Украйна, съобщи още Румен Радев.

"Искам да се обърна към всички българи в Украйна и всички украински граждани, търсещи убежище - отворени сме. Ще направим всичко възможно по един безопасен начин да ги транспортираме до България и тук ще им окажем помощ", отбеляза той.

Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна. Това заяви премиерът Кирил Петков след свикания спешен съвет по сигурността при държавния глава Румен Радев.

Премиерът увери, че ще бъде създадена специална организация между министерствата на транспорта и туризма, за да бъде евакуирани нашите сънародници, които са заявили желание за това. На този етап те са около четири хиляди души, обясни Петков.

"Едновременно с това работим с МВР и ДАНС, за да организираме бързото обработване на данните на тези хора, така че да можем да ги приемем", коментира той. Петков обяви, че страната ни се готви с различни планове и за реакция на евентуална енергийна криза.

"Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО", заяви премиерът.

Петков допълни, че в 20:00 часа днес ще бъде в Брюксел, както и че българските граждани ще получават своевременна информация за действията на институциите.

В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

Новините от днес и със задна дата