вторник, 8 февруари 2022 г.

Правосъдният министър ще задейства процедура по предсрочно освобождаване на Иван Гешев /видео

  

                                      Снимка: БТА

Правосъдният министър Надежда Йорданова ще задейства процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев, внасяйки предложение във Висшия съдебен съвет. Това обяви самата тя на брифинг няколко часа след като излезе решението на КС, че министърът на правосъдието може да поиска неговото освобождаване.

"Решението на КС за главния прокурор от наша гледна точка беше очаквано. Стана ясно безспорно, че едно от важните взаимодействия между министъра на правосъдието и съдебната власт е именно възможността министърът на правосъдието да иска предсрочно прекратяване на мандатите на на т.нар. "трима големи", когато са налице конституционните основания за това", коментира Йорданова.

"Това е една от важните гаранции срещу капсулирането на съдебната власт и министърът стига до тези действия, когато другите механизми не се задействат", посочи още Йорданова.

Тя беше категорична, че в качеството си на министър на правосъдието ще приложи тази хипотеза и ще продължи действията и на предходните си колеги.

"В резултат от действие или бездействие на главния прокурор ще започнем съответните процедури и ще ги продължим", подчерта Надежда Йорданова.

По думите ѝ тези процедури ще бъдат задействани "възможно най-скоро".

"Ще подготвим факти и доказателства, касаещи оронване престижа на съдебната власт, те са свързани с конкретни действия и решения. Няма нищо политическо в това, само настояваме да се спази закона", подчерта Йорданова.

От своя страна зам.-министър на правосъдието Емил Дечев заяви, че работят по различни сигнали срещу главния прокурор и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във ВСС.

"Не може законова процедура да бъде политическа атака. Ние не слагаме знак за равенство между главния прокурор и институцията на прокуратурата", категоричен беше Дечев.

Новините от днес и със задна дата