понеделник, 28 февруари 2022 г.

Киев удържа руската атака за поредна нощ, светът в очакване ще има ли преговори

  

Взривове се чуват рано тази сутрин в украинската столица Киев и в град Харков, съобщи Държавната служба за специални комуникации на Украйна.

В украинската столица бе спокойно в продължение на няколко часа преди взривовете, посочи в Телеграм службата за специални комуникации.

Eдна от главните жп гари в Киев остана пуста тази нощ, след като властите въведоха комендантски час и казаха, че всеки, който го наруши, ще бъде смятан за враг. Кметът Виталий Кличко направи среднощно обръщение към съгражданите си.

"Приятели, скъпи киевчани! Тази нощ отново ще бъде тежка. Нашите защитници се готвят да бранят нашата столица. Моля, всички жители на Киев да прекарат нощта в убежища. Врагът е обезумял. Продължават да обстрелват жилищни сгради и да рушат гражданска инфраструктура", заяви той.

Украинската агенция УНИАН съобщи и че тази нощ ракета е уцелила жилищна сграда в центъра на Чернигов. Разразил се е пожар и пламъците са обхванали два етажа. Засега не е известно колко души са пострадали. Командването на украинските сухопътни сили посочи във Фейсбук, че друг украински град - Житомир, е бил ударен от снаряди през нощта. 

Кметът на Бердянск пък съобщи, че черноморският град вече е под контрола на руски войски.

Преговорите между Киев и Москва на украинско-беларуската граница може да започнат тази сутрин. ДПА посочва, че руската делегация вече е потеглила от беларуската столица Минск и пътува към украинско-беларуската граница, близо до река Припят, където се очаква да се състоят преговорите.

Следващите 24 часа ще са критично важни за Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, съобщи говорител на Даунинг стрийт, цитиран от световните агенции.

Президентът Зеленски смята, че следващите 24 часа ще са ключово важни за Украйна. Премиерът Джонсън посочи, че ще направи всичко възможно, за да гарантира, че доставките на отбранителна помощ ще достигнат Украйна, посочи говорителят.

Двамата са се договорили да продължат да поддържат тесни контакти и Джонсън за пореден път е обявил за твърдата подкрепа от страна на Великобритания за суверенитета на Украйна.

УНИАН обаче предаде, че по данни на Държавната служба за специални комуникации в посока към Украйна летят изтребители от Беларус. Информацията не е потвърдена от други източници.

Американският президент Джо Байдън пък ще обсъди днес със съюзниците си последните развития във връзка с руската атака срещу Украйна, съобщи Белият дом.

Президентът ще говори със съюзниците и партньорите си, за да обсъди последните събития, свързани с нападението на Русия срещу Украйна, както и за да координира "единен отговор", посочи Белият дом.

Планира се разговорът да се състои в 11:15 ч. местно време (18:15 ч. бълг. време). Засега не е известно кои ще са събеседниците на Байдън.

Над 210 украински цивилни граждани са били убити, а над 1100 - ранени, след нахлуването на Русия, гласи последната статистика, изнесена от Украйна. Властите в Киев съобщават и за 4500 загинали руски военни.

Вчера руският президент Владимир Путин постави в специална готовност ядрените сили на страната си, поради западните реакции на войната в Украйна.

Новините от днес и със задна дата