сряда, 2 февруари 2022 г.

Байдън одобри изпращането на още войски в Източна Европа

 

Близо 2000 американски войници ще бъдат изпратени в близко време в Германия и Полша, а 1000 военнослужещи на САЩ, които в момента са разположени в Германия, ще бъдат предислоцирани в Румъния. Това съобщи днес на пресконференция говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от световните агенции. "Допълнително ще предислоцираме близо 2000 американски войници от САЩ в Европа в близките няколко дни", каза говорителят.

Американският президент Джо Байдън одобри изпращането на около 2000 американски войници в Полша и Германия, както и предислоцирането на близо 1000 военнослужещи на САЩ от Германия в Румъния в израз на готовността на САЩ да защитят съюзниците си от НАТО на фона на кризата около Украйна, каза Кърби.

Източник, запознат с детайлите на операцията, каза, че 1700 войници от базата "Форт Браг" в Северна Каролина ще бъдат изпратени в Полша, а 300 военнослужещи от същата база - в Германия. Тези 2000 военнослужещи са от 82-ра въздушнопреносима дивизия, основните сили за бързо реагиране на американската армия.

От Германия в Румъния ще бъдат прехвърлени близо 1000 американски войници. Те ще се присъединят към 900-те американски войници, които вече са разположени там, и силите, които Франция реши да изпрати в Румъния. "САЩ ще продължат да се консултират и координират с Франция и всички наши съюзници, за да гарантират, че се допълваме взаимно в съответното разполагане на нашите войски", отбеляза Кърби.

Американските войници, за които днес съобщи Кърби, се добавят към онези 8500 военни, които Пентагонът миналия месец постави в бойна готовност за изпращане в Европа, ако Русия нападне Украйна. Целта е да се успокоят съюзниците от НАТО, разтревожени от струпването на десетки хиляди руски войници на украинската граница, като същевременно се избегне разполагане на сили в самата Украйна.

"Тези сили няма да бъдат разположени за постоянно", каза днес Кърби.

"Тези сили няма да воюват в Украйна. Важно е да изпратим силен сигнал на Путин, а, откровено казано, и на света, че НАТО е важна за САЩ и за нашите съюзници", каза говорителят на Пентагона.

Румънските лидери приветстваха съобщението за изпращане на 1000 американски военни в страната

Румънският премиер Николае Чука потвърди днес информация, според която САЩ ще изпратят допълнителни сили, като уточни, че става дума за 1000 американски военни, които ще бъдат предислоцирани от Германия в Румъния, предаде Аджерпрес.

"Това е предпазна мярка, която очаквахме. Днес беше направено официално съобщение. В предстоящия период съгласно плановете за придвижване предстои да се определи на ниво експерти, на ниво министерство на отбраната, начинът, по който ще се извърши (...) Не са 1000 германски войници, това са 1000 американски войници, които са предислоцирани от Германия в Румъния", заяви премиерът преди началото на тържествено заседание на двете камари на парламента по повод 15 години от присъединяването на Румъния към ЕС.

Съобщението за изпращането на американски военни в Румъния беше приветствано от президента Клаус Йоханис и от лидера на участващата в управлението Социалдемократическа партия Марчел Чолаку. "Този съществен принос представлява безспорна демонстрация на солидарността на САЩ като съюзник и основен стратегически партньор на Румъния в контекста на усилията за укрепване на възпиращите и отбранителни способности на Източния фланг на НАТО, включително в Румъния, в отговор на настоящите обезпокоителни развития на сигурността в Източното съседство", се посочва в съобщение на президентската администрация.

Новините от днес и със задна дата