сряда, 16 февруари 2022 г.

Прогноза: Нов пик на COVID-19 може да има още в началото на март

  

Математикът проф. Огнян Кунчев предрече, че ни чака нов скок на коронавирус-заразата, ако продължаваме да разхлабваме мерките.

"Ако продължават да се отпускат мерките, учениците и студентите започнат да ходят присъствено в учебните заведения, в началото на март отново ще има пик на заболеваемостта",каза по Нова нюз математикът проф. Кунчев. Той е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

Проф. Кунчев е убеден, че здравните власти трябва да са нащрек, а мерките да продължават да се спазват, за да не бъдем изненадани неприятно.

Оптимистичните мнения, че "ще избутаме вируса до края на февруари и всичко ще се върне към нормалното", нямат основания, опонира математикът. "Има материал вирусът да се развива още, трябва да се усилват мерките, не да се отпускат", категоричен е ученият.

Според него смъртността скача, защото хората са решили, че могат да имат повече контакти и много хора са се заразили.

"Смъртността от Омикрон е много ниска - 0,06, но като се сложи на милиони и тя скача", отбеляза математикът.

"Броят на заразените с COVID-19 намалява, но последните три месеца имаме постоянно високо ниво на починалите всеки ден", пък обърна внимание по бТВ д-р Аспарух Илиев. Факт е, че "Омикрон" протича по-леко, но от друга страна интензивните отделения са пълни, посочи още лекарят.Според него ваксинирането продължава да е основният елемент на борбата с вируса. Българското правителство е поръчало ваксината на "Новавакс", тя ще дойде и в България.

"С третата бустерна доза ваксина имаме една защита от тежко протичане на заболяването, която е над 80%. Можем да сме напълно спокойни поне през първите 4-5 месеца на поставянето ѝ. Имаме данни, че вече дори и по-дълъг период след това защитата от тежко протичане е много висока. При две дози ефектът е ограничен до 2-3 месеца, т.е. вървим към ситуация на една тридозова ваксина", обясни лекарят, който оглавява лаборатория в Берн.

Той съобщи, че проучванията на "Пфайзер" и "Модерна" от последната седмица е, че показват, че има увеличение на така наречените Б-клетки на паметта, което означава, че ефектът от ваксините ще е доста по-дълготраен. Според него идеалният вариант би бил да имаме дълготрайна защита от тежко протичане или да имаме ваксина, която абсолютно прекратява разпространението на заболяването.

Новините от днес и със задна дата