сряда, 9 февруари 2022 г.

Нова провокация в македонския парламент, опозицията се появи с тениски с Гоце Делчев

  

                                          Кадър: БТВ

Напрежение и размяна на реплики на висок глас белязаха заседанието на македонския парламент. Депутати от опозицията се появиха в залата с тениски с лика на Гоце Делчев, съобщава bTV.

Народните избраници не допускат да продължи работата на законодателния орган, защото искат да бъде обсъдена и приета резолюция за Гоце Делчев.

Провокацията идва броени дни след честването на 150-годишнината на големия революционер, което се състоя в България и в Северна Македония. То не мина без вандализъм - бяха откъснати трикольорите от венците, положени от българската делегация в Скопие.

В същото време се разбра, че представителите на министерствата на външните работи на Северна Македония и България ще се срещнат на 10 и 11 февруари, за да обсъдят нерешените политически въпроси между двете страни. Това съобщи днес премиерът Димитър Ковачевски.

"Ако бъде постигнат напредък, приемлив и за двете страни въз основата на европейските ценности и уважение към двете страни, както към държавите, така и към гражданите, тогава министерството на външните работи ще съобщи по същия начин, както когато министърът на външните работи имаше няколкочасово изявление в комисията по външните работи, където изложи основните положения на разговорите, които се водят", каза премиерът Ковачевски след посещение във компанията "Текстил Сълушън", отговаряйки на журналистически въпрос дали има нови моменти, свързани с политическите срещи с България.

Той засегна и вчерашния телефонен разговор с новия си български колега Кирил Петков, който се интересувал от два инцидента, които са станали - с изпокъсаните венци на гроба на Гоце Делчев, както и за счупеното стъкло на българския културен център в Битоля.


Ковачевски информирал Петков, че МВР провежда съгласно установените процедури всички следствени действия по първия случай, а до втория инцидент се е стигнало по лични причини.

Новините от днес и със задна дата