понеделник, 28 февруари 2022 г.

Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила

  

Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила рано тази сутрин. Това е посочено в Официалния вестник на ЕС, предаде ДПА.

Санкциите включват забрана за трансакции с руски финансови институции, посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара днес. Според Bloomberg News в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар.

Групата на седемте държави с най-силна икономика в света (Г-7) пък обяви, че е готова да наложи нови санкции на Русия, освен вече обявените тази седмица, ако тя не сложи край на войната си срещу Украйна. 

Г-7 призовава Москва "да сложи незабавно край на нападението си срещу Украйна, мирното население и гражданската инфраструктура на страната и и да изтегли без забавяне войските си".

Организацията няма да признае никаква наложена със сила "промяна в статута на Украйна", или иначе казано, анексиране на територии, се казва в изявлението, публикувано от германското председателство на Г-7 след среща на външните министри на седемте страни, проведена по видеоконферентна връзка.

Новините от днес и със задна дата