неделя, 20 февруари 2022 г.

МВнР: Няма българин след отвлечените от Ал Кайда в Йемен

  

Българското Външно министерство опроверга появилата се по-рано информация за отвлечен българин от Ал Кайда в Йемен.

"Във връзка с появила се информация в медиите за отвлечен български гражданин в Йемен, Ви информираме, че българското посолство в Рияд осъществи проверка и установи, че няма български граждани сред отвлечените служители на ООН в Йемен", съобщиха от МВнР.

Петима служители на офиса на ООН в йеменския град Аден са отвлечени от терористи от Ал Кайда на 11 февруари. Единият от тях е българин, а останалите четирима са местни жители, съобщи по-рано Arab News.

Похищението е извършено, докато служителите на ООН са пътували в йеменската провинция Абян. Терористите са поискали откуп в размер на 250 000 евро, както и освобождаване на затворици от страна от йеменското правителство.

"Те искат да освободим терористични елементи. Опитват се да изнудват държавата", коментира пред агенцията правителствен служител, пожелал да остане анонимен.

Терористите са заплашили да убият заложниците, ако службите за сигурност и армията се опитат да използват сила, за да ги освободят.

Властите в Сана пък са отказали да участват в преговорите за освобождаването на петимата заложници, тъй като категорично са отхвърлили искането да бъдат пуснати на свобода затворници.

Новините от днес и със задна дата