петък, 4 февруари 2022 г.

Асен Василев проговори дали шефът на НАП ще подаде оставка заради раздадените близо 32 млн. лева бонуси ВИДЕО

  

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев отговори по време на парламентарния контрол на въпрос на Десислава Атанасова от ГЕРБ във връзка с раздадените допълнителни възнаграждения на служители на НАП в края на 2021 г.

"Общо сумата за НАП за допълнителни възнаграждения на служителите е 31 млн. 844 хил. и 300 лв.", каза Василев.

"Общо сумата за НАП е 31 млн. 844 хил. и 300 лв. Съотносимо към 2020 г. - сумата е била 30 млн. 300 хил. лв. 2019 - 30 млн. 150 хил. лв.

Тези пари се разпределят на 7 863 служителя или средно по 337 лв. на служител на месец. За централно управление сумата е 10 млн. 631 хил. 443 лв. на 1714 служителя, което се пада средно по 517 лв. на служител на месец. Тези средства всяка година се предвиждат със Закона за бюджета. Те се раздават под формата на ДМС и представляват част от възнаграждението, което е по преценка и за извършена реална дейност", каза Василев.

Десислава Атанасова в реплика заяви, че никога не е била против финансовото стимулиране на служителите, когато добре вършат своята работа. "Даже на против видно е от предоставената от вас справка, че през 2019 и 2020 г. са изплащани също така суми с 2 млн. по-малко, отколкото сега.


По-скоро съм изненадана от аплодисментите от част от залата, защото през 2019 г. помня, че г-н Христо Иванов в преки включвания пред сградата на НАП искаше оставката на директора именно по същия повод. В този смисъл като допълнителен въпрос смятате ли, че сега директорът на НАП трябва да си подаде оставката, тъй като отново за заслуги са раздавани финансови стимули на служители и как си обяснявате промяна в поведението на член на управляващите", заяви още Атанасова.

Асен Василев коментира, че резултатите, които НАП са постигнали миналата година, са рекордни в историята на агенцията. "За 7 месеца, даже не за цяла година агенцията успя да събере значително повече средства. Говорим за над 3 млрд. повече, каза още Асен Василев.

Много е ключово за България индустрия и българските банки да бъдат защитени при санкции за лица, които имат някакъв досег с индустрията и с банките. Решението на МС 442 всъщност е ограничено само до държавните предприятия, тъй като не може Министерски съвет не може да регулира законодателно, това минава през парламента, отговори Василев и на въпрос за решението на ВАС за нищожността на българския списък "Магнитски".


Тогава комисията "Магнитски", заедно с Министерството на правосъдието, да уреди какъв да бъде институционалния отговор, не само при Магнитски, но и при други санкционирани лица.

Министерството на правосъдието е водещия орган, министерството на финансите подпомага експертно.
"Това, което е в решението на МС е много ясно посочено - точно кои лица и към кого се отнася. Отнася се за държавните предприятия, уточни Василев.

Той коментира още и обезщетенията за общините. "И декемврийските и януарските сметки ще бъдат отразени във февруарските сметки. Ако има общини, които имат затруднения и след тези, ще могат да кандидатстват за тази помощ."

Новините от днес и със задна дата