вторник, 1 февруари 2022 г.

3 проверки в МБАЛ-Враца след шокиращата смърт на жена, детето ѝ остава кръгъл сирак

  

Три институции започват проверки в МБАЛ "Христо Ботев" във Враца, където 43-годишна жена издъхна вчера след чакане пред регистратурата, а заснето от очевидец видео шокира хиляди в социалните мрежи. 

Свидетелят твърди, че жената е починала, докато чака за прием, а от лечебното заведение отричат и твърдят, че пациентката е била приета, но е издъхнала в реанимацията поради масирана белодробна емболия.

Окръжната прокуратура във Враца се е самосезирала след медийните публикации и е образувано досъдебно производство. В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и проверки на последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената, допълват от прокуратурата.

Разследващите трябва да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други документи, които имат отношение към досъдебното производство, в това число да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112. Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по член 123 от Наказателния кодекс - причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, се посочва в съобщението на прокуратурата.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова също възложи на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверка по случая. Тя е разговаряла с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който я е информирал за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Медицинският надзор ще провери както Центъра за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.

Третата проверка в лечебното заведение ще е от Регионалната здравна инспекция във Враца. 

Иван Илиев, който заснема краткия клип и го публикува в социалните мрежи, разказва, че 43-годишната жена е била в много тежко състояние, но вместо веднага да бъде приета, се е наложило да чака пред регистратурата, за да ѝ бъде направен тест за Covid-19. 

Болната е била с малкия си син и приятеля си. 

"Жената беше в количка с едно детенце. Видимо в много лошо състояние, главата ѝ увисваше назад. Сестрата на регистратурата започна да разпитва мъжа, дай ми личната карта, тя има ли тест за COVID, той, човекът, беше и притеснен - изпусна портмонето, разхвърчаха се документи. Каза ѝ не виждаш ли, че тя умира, сестрата взе да ѝ прави тестове", разказва Илиев пред bTV. 

Медицинската сестра Виктория Христова обаче заяви, че е спазила процедурата.

"Човекът дойде. Каза, че жената е със затруднено дишане и е дошъл със собствен превоз, защото то ЦСМП са му отказали. Трябваше да я регистрирам, направих ѝ тест. Ако тази жена я вкараме и е починала без да е регистрирана, тогава къде е вината? Той каза, че е от няколко дни това нещо. Да, може би съм се забавила, но не мисля, че вината е моя при положение, че те толкова време са я държали вкъщи", обясни тя.

Христова вече е подала молба за напускане и допълни, че съжалява за случилото се.

От болницата във Враца определиха случая като недопустим.

"Медицинските действия са приоритет, а не лични карти. Това отношение просто трябва да изчезне, не е нормално да има такова отношение към човек, който търси помощ", заяви директорът на болницата д-р Петър Керемедчиев.

Трагедията за семейството на починалата Миглена С. е голяма. 6-годишният ѝ син остава кръгъл сирак, тъй като баща му е издъхнал преди няколко години от онкологично заболяване. След смъртта му жената се запознава с настоящия си приятел и двамата съжителстват на семейни начала. Именно той е довел Миглена в МБАЛ-Враца, когато състоянието ѝ се е влошило. От записа се чува как мъжът обяснява на служителката в регистратурата, че от два дни Миглена му е пила "Флудрекс", а през нощта се е събудила и му казала, че не може да диша. 

Към момента не е ясно кой ще поеме грижите за момченцето, но това най-вероятно ще са родителите на Миглена, които живеят във врачанското село Пудрия, пише в. "Конкурент".

Внимание! Видеото съдържа кадри, които могат да повлияят на по-чувствителни хора!

Новините от днес и със задна дата