вторник, 1 февруари 2022 г.

Спецпрокуратурата се самосезира относно твърдения за извършено престъпление от Пеевски

  

Специализираната прокуратура се самосезира по изнесена на 5 януари информация в електронното издание на в. "Капитал" относно твърдения за извършено престъпление от народен представител, включен в списъка "Магнитски", съобщи спецпрокуратурата.

По-рано от "Капитал" съобщиха, че са получили потвърждение от МВР, че Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е изпратила в четвъртък на специализираната прокуратура сигнала, съдържащ данни за престъпления, извършени от Пеевски. Информацията бе съобщена първо от вестник "Сега" във вторник. Изданието писа, че проверка на ГДБОП е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският имунитет на бившия медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС трябва да бъде свален. За да започне разследване срещу депутата трябва да бъде свален имунитета му, а единствено главният прокурор може да внесе такова искане в парламента. 

"На основание на чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващ прокурор е разпоредил извършване на проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Впоследствие към прокурорската преписка са присъединени два сходни сигнала на Гражданско движение "Боец". Първоначално сигналите са внесени в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" /ГДБОП/.

Същинска проверка по случая от органите на ГДБОП не е извършвана, предвид обстоятелството, че сигналите са насочени срещу лице, което е народен представител, съответно се ползва с имунитет", пише в днешното съобщение на Прокуратурата.

"По тази причина сигналите са препратени по компетентност на Специализираната прокуратура, тъй като са срещу лице, което има качеството на народен представител - висша публична длъжност съгласно чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество", се казва още в съобщението.

След приключване на проверката, с оглед високия медиен интерес Специализираната прокуратура ще предостави допълнителна информация, уточняват от Прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата