вторник, 1 февруари 2022 г.

Сигнали за бетон на плажа в Бургас вдигна на крак строителен контрол

  

                              Снимка: БНТ

Сигнали за багер и поставяне на огромни бетонни фундаменти на пясъка на Северния плаж в Бургас предизвикаха възмущение в социалните мрежи и предизвикаха проверка на ДНСК. Оказа се, че там на място се строи премествяем обект, за който има издадено разрешение от главния архитект на Бургас.

От дни тежкотоварни машини са навлезли в пясъка на Северния плаж в Бургас, за да поставят бетонни блокове. Бургазлията Мартин Донов забелязал строителните дейности и сигнализирал институциите.

"Тук спокойно с този бетон можеш да си направиш и една къща. И, ако продължаваме да процедираме по този начин с всеки един следващ обект, в един момент тук всичко отдолу ще е бетонирано и да не говорим за нещата, които следват от това, че има все повече и повече заведения. В същото време няма контрол за това как изглеждат тези заведения. Всеки си прави каквото си иска", заяви Мартин Донов пред БНТ.

От управата на плажа обясниха, че ще се изгражда заведение за бързо хранене от около 160 кв. м. Категорични са, че всичко е законно и преместваемите бетонни пети са практика по цял свят.

"Няма излят бетон. Това са стъпки, върху които се сглобява конструкция, която би могла да се премахне веднага, след като решим или се прекратят договорните условия с конкретния подизпълнител. Това е начинът, по който може да се запази, консервира природата, това е начинът, по който може да не се замърсява, като не се излива бетон, това е единственият възможен начин това нещо да се случи по безопасен за хората, които ще го ползват и за природата начин", допълни Симеон Цветков, представител на концесионера на плажа.

Проверка днес беше извършена от Областната управа.

"Концесионерът има нужните документи, съгласувано е с Общината, съгласувано е с архитекта, съгласувано е с Министерството на туризма. Този случай е много аналогичен с този на плаж "Смокиня", където тогава ДНСК се произнесоха, първоначално, че всичко е законно, но тогава те прецениха, че обектът не отговаря на изисквания за преместваем", добави Пламен Янев, заместник областен управител.

От РДНСК Бургас също извършиха проверка на място и по документи на обекта, като не установиха нарушение.

Проверката е показвала, че главният архитект на община Бургас е издал разрешение на 30.12.2021 г. за поставяне на: "Преместваем обект под номер 95 - павилион - 166 кв. м за заведение за бързо обслужване" с възложител "Ноториъс 94" ЕООД, въз основа на одобрена схема от Министерство на туризма. Възложителият разполага и със съгласувани и одобрени от община Бургас проекти по изискващите се части, както и съгласувания с експлоатационните предприятия.

При проверката е констатирано, че монтираните на място 12 бетонни стъпки съответстват на одобрената проектна документация, съгласно решение по т. 8 от Протокол-Решение номер 28 от 6 октомври 2021г. на община Бургас и одобрената на 7 май 2021г. схема от Министерство на туризма за морски плаж "Бургас - север". Към момента на проверката на преместваемия обект не е осъществено захранване с електрическа енергия и вода, съобщиха от ДНСК.

Одобрените схеми на Министерство на туризма и издадените от главните архитекти на общините разрешения за поставяне на преместваеми обекти не подлежат на контрол от страна на ДНСК според законовите разпоредби, се посочва още в прессъобщението.

Новините от днес и със задна дата