четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Николай Павлов: 1 милиард ще отидат в частни джобове, следете какво ще се случва с "Булгаргаз"

  

Освободеният от длъжност изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че в резултат на промените от страна на правителството 1 милиард лева ще потънат в частните джобове посредници, които ще бъдат намесени в доставката на газа у нас. В интервю пред Нова тв той каза, че ръководеното от него дружество в момента е в ролята на като крепител на българската индустрия.

"Следете какво ще се случва с "Булгаргаз". Изтича едното временно споразумение с азерите, нямаме гръцка връзка, вероятно няма да стане до края на годината, изтича и договорът с "Газпром". Нищо чудно да се намърдат и компании, които ще играят ролята на посредници. Това са съмненията. Нямам друго обяснение да се съсипва една фантастична компания. "Булгаргаз" е като крепител на българската индустрия и въобще в газовия сектор. 

Разликата в цената на "Булгаргаз" и на европейските пазари, т.е. цената, по която търговците могат да докарат газа в България, пресметнато през количествата, е 1 милиард за последната година, включително и януари месец. Този 1 милиард лева най-вероятно ще иде в частни джобове, няма да бъде под формата на ниска цена, индустрията да се възползва и т.н.", каза Николай Павлов.

На въпрос кои са големите играчи, които ще си поделят посочената сума, Павлов отговори: "Това са големите търговци. В момента те всякак си се опитват да прекарват своите интереси, включително и през КЕВР. Не мога да назова компании, вижте кои са големите търговци, следете какво ще се случи през следващите месеци".

Той не е получавал призовка за разпит, но е сигурен, че няма причина да бъде подведен под наказателна отговорност.

"Няма грешни решения, които да доведат до увеличаване на цената. Всеки един договор се обсъжда от експерти и ръководители. Минава се през БЕХ и се стига до Министерството на енергетиката", обясни той.

Николай Павлов отново подчерта, че обвиненията, отправени към "Булгаргаз", са неоснователни.

"В цяла Европа цените на газа са високи, у нас са едни от най-ниските. Поскъпването в България се дължи изцяло на външни фактори. Свършили сме си работата - не сме оставили никой без газ, имаме рекордни продажби и огромна печалба", категоричен е Павлов.

Новините от днес и със задна дата