четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Създадоха временна комисия за промени в Конституцията

  

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България. Вносители бяха депутати от управляващото мнозинство, сред които Ива Митева от "Има такъв народ", Христо Иванов от "Демократична България".

Предложението беше прието със 134 гласа "за", 39 "против", нямаше въздържали се.

"Не приехте подадената ръка, затова - приятна работа", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ, която по време на дебатите заяви, че парламентарната група ще подкрепи предложението само ако председателското място се даде на ГЕРБ или то е споделено със съпредседател от "Продължаваме промяната". 

Промените в текста на проекта обаче не бяха приети от депутатите.

Христо Иванов от парламентарната група "Демократична България" бе избран за председател на новосъздадената комисия.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" отказаха да участват в нея.

ГЕРБ-СДС отказа, след като мнозинството отхвърли предложението на Десислава Атанасова за двама съпредседатели - единият от ГЕРБ-СДС, другият - от "Продължаваме Промяната".

Считаме, че положихме усилия, за да има конструктивен диалог, консенсус по тема, която вълнува българското общество, но не поехте подадената ръка, обясни Атанасова.

ДПС също заявиха, че няма да предложат свои представители, както и от "Възраждане". Мотивите на "Възраждане" са, че не са се убедили в целесъобразността на такава комисия и не желаят да се "тупка топката" по такива теми.

Временната комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на гражданите, върховенството на правото, независимостта на съдебната система да бъде на партиен принцип и да работи шест месеца, предвижда приетият проект. 

"България плаща изключително висока цена заради възприятието, че е най-корупмираната в ЕС. Тя не е някаква абстракция. Няма доверие от нашите партньори", заяви от парламентарната трибуна Христо Иванов и добави:

"Другото е реномето и имиджа на страната, защото сме под санкции, наблюдения, под съмнения. Тази тема присъства като препъникамък в по-нататъшната ни интеграция в ЕС - Шенген зависи от доверието от нашите партньори към българските институции. Крайно време е да се положат усилия да се решават по убедителен за нашето общество и партньори проблем. Това ни коства много неща".

"Ние от мнозинството предлагаме тази комисия с разбирането, че съдебната реформа трябва да включва изменение в Конституцията. Промените, които трябва да се случат, зависят от възможността да се направят конституциони промени, особено по отношение на структурата на Висшия съдебен съвет, статута на главния прокурор, както и възможността за пряка конституционна жалба. Всичко това е крайно време да го свършим", каза още Иванов.

Според "Възраждане" в момента по-важни теми са високите цени на тока и инфлацията.

Елена Гунчева от "Възраждане" не вижда смисъл от такава комисия, която не се знае точно какви промени ще разглежда. И затова парламентарната група няма да подкрепи проекта.

Според "БСП за България" комисията е необходима, върховенството на закона, спазването на правилата са необходими, за да бъде страната ни правова европейска държава. Този дебат е необходим, очевидно има недоверие към съдебната система, обясни Филип Попов.

Предлагаме комисията със съзнанието, че съдебната реформа трябва да включва промени в Конституцията, защити предложението Христо Иванов.

Той посочи, че обществото ни е силно разделено, разделението в политическата система, в частност, върви по линия на нашето отношение към корупцията и наследените от нея модели.

По думите му, правосъдието не просто трябва да бъде извършено, а трябва да бъде разглеждано като такова. В момента прокуратурата има много ниски нива на обществено доверие и не може да изпълнява ролята си, смята Иванов.

По думите на Александър Ненков от ГЕРБ трябва да има диалог между парламентарните групи. 

Съдебната реформа не е само махането на главния прокурор, ОК, махнете го, но има съд, следствие, посочи Ненков и допълни, че според него по-скоро става въпрос за някаква лична вендета.

До този момент няма никаква управленска програма, разпределяхте си постове в един мол и това продължавате да правите, заяви от парламентарната трибуна Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ премиер, който е нарушил Конституцията, да иска да я променя, звучи като оксиморон. 

Тя посочи още, че трябва да има обучение на народните представители как да използват и прилагат Конституцията.

Атанасова каза, че ще подкрепи предложението само ако председателското място се даде на ГЕРБ или се сподели със съпредседател на ПП.

"Ние ще подкрепим тази ваша инициатива при условие. Условието е комисията да се председателства от опозицията или в съпредседателство с най-голямата партия от мнозинството и най-голямата партия в опозиция - съответно "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС.

"Двете най-големи парламентарни групи в състава на 47-ото НС, ние заедно, без никой друг можем да внесем промяна в Конституцията, ако решим. В този смисъл, е най-логично, ако искате подкрепа, ако искате разговор или ГЕРБ да получи председателското място или заедно в съпредседателство с ПП да го направи", добави Атанасова.

Сред задачите на комисията са дискусии с институции, академичната общност, професионални и граждански организации, адвокатурата и др.

В мотивите си вносителите посочват необходимостта от задълбочена дискусия между представените в Народното събрание политически сили.

Новините от днес и със задна дата