сряда, 12 януари 2022 г.

Д-р Илиев посочи големия проблем с COVID ваксините и Омикрон и как да се опазим ВИДЕО

  

"Разумно е да се изисква носене на по-висок клас маски. Ако искаме да се справим с кризата, мерките трябва да се спазват от всички". Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Неговите наблюдения са, че в нашия парламент мерките се спазват, но и за депутатите той препоръча носене на по-висок клас маски. И изтъкна като положителен факт, че почти всички депутати са ваксинирани.

"Добре е, че комуникацията между властите и обществото се подобрява, но нивото на ваксинация трябва да се повиши", заяви още д-р Илиев в предаването "Твоят ден" по Nova News.

"Важно е да се проследи как ще се запълнят местата в болниците. Притеснително е, че броят на починалите расте, което означава, че лекото протичане не е много актуално за нас. До края на януари ще знаем точно как се развива ситуацията с Омикрон", смята той.

Неописуема трагедия: 11-г. дете умря за броени дни от К-19 в Пловдив

Д-р Илиев добави, че Омикрон има много по-висока заразност, сходна с морбили, а ваксините в момента са леко "отклонени от ефективността си". 

"Данните за лекото протичане са предимно от Великобритания, където ваксинацията е висока. В България ситуацията е различна - ниска ваксинация, по-възрастно население, хронични заболявания", констатира той.

"При Омикрон има по-кратък инкубационен период, времето между контакта с болния и момента, в който се проявяват симптомите. Затова е логично да се намали периодът на карантина", коментира д-р Илиев.

Той потвърди, че бустерната доза защитава до 70% от заразяване с Омикрон, а от тежко боледуване - до 90%, като това със сигурност важи за първите два-три месеца след поставянето на третата игла.

"Хората с бустерна доза имат по-добър имунитет и са за по-кратко време вирусоносители, по-малко заразяват", каза още той.

Новините от днес и със задна дата