неделя, 23 януари 2022 г.

За моментално сваляне на кръвното налягане, яжте кисело мляко с канела

 За моментално сваляне на кръвното налягане, яжте кисело мляко с канела - изображение 

Кръвното налягане се повишава и понижава през деня и това е нещо напълно нормално. Но ако започне да поддържа високи стойности през цялото време, може да окаже негативно въздействие върху здравето и да увеличи риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания - двете водещи причини за смъртност в цял свят.

Един от начините за бързо понижаване на високото кръвно в домашни условия е с помощта на качествено кисело мляко и канела. Нека подчертаем обаче, че алтернативните методи не могат да заменят предписаното ви медикаментозно лечение.
Ето и как съдействат двата продукта за понижаване на високото кръвно:

Според проучване, публикувано в American Journal of Hypertension, киселото мляко, освен че подобрява цялостното състояние на чревната микрофлора, успешно контролира както систоличното (горна граница), така и на диастолното (долна граница) кръвно налягане.

За да стигнат до тези открития, изследователите тестват 55 898 лица от женски пол и 18 322 лица от мъжки пол, които страдат от високо кръвно налягане и допълват своите диети с две или повече порции кисело мляко седмично.

Резултатите показват, че домашното кисело мляко, особено в комбинация със здравословна диета, намалява риска от сърдечносъдови заболявания при дамите (включително инсулт) със 17%, докато рискът при господата е намален с около 21% в сравнение с тези, които приемат по-малко от една порция на месец.

Българско кисело мляко

"Ние предположихме, че продължителният прием на кисело мляко може да намали риска от сърдечносъдови проблеми, тъй като някои предишни малки проучвания показват благоприятно въздействие на ферментиралите млечни продукти", казва Джъстин Буендия, един от авторите на изследването. "Тук имахме много голяма кохорта от хипертоници, които бяха проследявани в продължение на 30 години. Нашите резултати предоставят важни нови доказателства, че киселото мляко може да благоприятства сърдечното здраве както при самостоятелен прием, така и като част от диета, богата на фибри, като плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни."

Канелата, подобно на киселото мляко, също е един от продуктите, които укрепват сърдечното здраве и съдействат за понижаване на високото кръвно налягане. Наричат канелата супер подправка заради богатия ѝ състав, включващ редица полезни вещества, сред които фибри и калций. Те изчистват жлъчните соли от човешкото тяло, а това – освен че намалява риска от рак на дебелото черво, понижава и нивата на лошия холестерол, което от своя страна редуцира опасността от сърдечносъдови заболявания.
Как да свалите кръвното налягане с кисело мляко и канела?

Кисело мляко с канела
Необходими продукти:

    1 чаена лъжица канела на прах
    1 чаена чаша натурално кисело мляко

Начин на приготвяне:

Изсипете киселото мляко в купа. Добавете канелата. Разбъркайте и оставете на стайна температура за няколко минути. След това прехвърлете в чаша и преминете към консумация. Не след дълго време може да усетите благоприятния ефект от прилагането на процедурата: високото кръвно налягане ще се нормализира, а главоболието и дискомфортът, причинени от хипертонията, ще изчезнат напълно.
Съвет:

Ако страдате от високо кръвно, не омаловажавайте проблема и не отлагайте консултацията със специалист. Придържайте се към здравословен начин на живот: избягвайте приема на солени, пакетирани и преработени храни, консумирайте повече плодове, зеленчуци и хранителни продукти, богати на протеини, като яйца, бадеми, сьомга, броколи, кисело мляко. Постарайте се да внесете повече спокойствие в живота си и да редуцирате нивата на стрес в ежедневието си.
Източник: steemit.com, eatthis.com, everydayhealth.com, theconversation.com

Новините от днес и със задна дата