четвъртък, 27 януари 2022 г.

КПКОНПИ прави проверка на недекларирано имущество на Бойко Рашков

  

                                  Снимка: БТА

Бившият председател на КПКОНПИ обяви мотивите си за подадената оставка, като на първо място посочи, че се е уморил да бъде обвиняван за всичко, което не върви в държавата. "Всеки човек си има и лично достойнство", каза Цацаров пред депутатите от парламентарната антикорупционна комисия, които го изслушват.

Той съобщи, че КПКОНПИ проверява вътрешния министър Бойко Рашков за недекларираните имоти, които притежава със съпругата си.

Цацаров разкри, че 10 дни преди да обяви публично, че подава оставка, за това вече е знаел президентът Румен Радев, лично уведомен от шефа на КПКОНПИ за решението. Още по-рано - 15 дни преди да я оповести публично, Цацаров е информирал за личното си решение и лидерите на парламентарните групи, без ПП и ДБ.

"Уведомих за намерението си лидерите на основни парламентарни сили. Считам, че след като съм избран от НС, нормално е да направя това. Уведомих президента, защото считам, че институционалното уважение го изисква и считам, че така е редно да се прави. Последва беседа с агенти на ДАНС", разкри хронологията на събитията той.

Отнемането на допуска от ДАНС е било по настояване на премиера Кирил Петков и вътрешния министър Бойко Рашков, заяви Цацаров. Той го нарече "случайна случайност", че в 9 часа сутринта от Правителствената пресслужба са подали информацията на една определена медия, в 12.00 часа го е обявил от Брюксел премиерът Кирил Петков, а на Цацаров са съобщили в 13:20 на обяд, когато той се е обадил на агентите от ДАНС, за да се върнат и да му го връчат акта лично.

След беседата с агентите на ДАНС шефът на КПКОНПИ разбрал, че допускът до класифицирана информация му се отнема заради "Цумгейт". По думите му, човекът подал сигнала, е вътрешният министър Бойко Рашков.

"Имам основателно предположение да считам, че е Бойко Рашков", каза Цацаров за човека, който е подал сигнала срещу него за отнемането на допуска. "Ако се окаже грешно, аз ще се извиня публично на г-н Бойко Рашков. Ако се потвърди, с него ще се срещнем на друго място, където аз ще защитя името си", намекна за завеждане на съдебно дело бившият главен прокурор.

Цацаров потвърди, че в КПКОНПИ тече проверка за недекларирано имущество от Бойко Рашков и неподадена в срок имуществена декларация.

"По отношение на г-н Рашков действително проверки има, тя касае недекларирани обстоятелства, непосочване в декарацията на всички влогове, които притежават със съпругата му, установени при проверката. Такава проверка по отношение на Рашков съществува, поради недекларирано имущество и неподадена в срок декларация", потвърди Цацаров. Той допълни, че Бойко Рашков не е оказвал натиск по този въпрос върху КПКОНПИ.
 

Според него именно Рашков е подател на сигнала в ДАНС за проверката на агентите по "Цумгейт" и последвалото отнемане на допуска до класифицирана информация. Цацаров заяви още, че ако това се потвърди, ще съди Бойко Рашков - не защото няма допуск, какъвто автоматично ще получи като прокурор, а за да защити достойнството си.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име ми дойдоха малко в повече, всеки човек има някакво достойнство. Изляха се какви ли не тиради, свързани с отговорността на три-четири имена за всички неудачи в станата. Не съм наранен, просто имам право на това да спре някой да се упражнява върху името ми", обясни мотивите си за оставката Цацаров. И визира лидера на ДБ Христо Иванов, от когото, като министър на правосъдието, е чувал само и единствено да казва на тогавашния премиер Бойко Борисов - "да, г-н премиер", "разбира се, г-н премиер", и то в кабинета на министър-председателя тогава.

"Достатъчно ми бе да чуя, че аз и още един колега, бяхме обвинени за всички неудачи в държавата", визира той и главния прокурор. Цацаров допълни, че за решението му допринесли и изтъкнатите от Кирил Петков "червени линии", които се оказали неговата оставка и тази на главния прокурор. Цацаров констатира, че това за премиера се е оказал най-големият проблем на държавата.

"Не се оказа кризата с COVID, не се оказа кризата с енергетиката, не се оказа кризата с цените", каза бившият шеф на КПКОНПИ. "Почти всеки ден чета критики, чете ги моето семейство - каква е моята отговорност за всичко това, което се случи", продължи Цацаров и визира депутата от ДБ Иво Мирчев, който "едва ли не обвини мен и главния прокурор за всичките неудачи в енергетиката". "Ако аз съм една от причините за това, ако аз съм една от причините корупцията да цъфти и нещата да не вървят, окей, аз подавам оставка, освобождавайки терена на тези, обсипвайки ме с критики, им дават възможност да покажат какво могат", заключи Цацаров.

"Човек има един предел на достойнство и ако някой си мисли, че аз съм се вкопчил в стола на КПКОНПИ и чакам да се измени този велик закон... Няма професия "председател на КПКОНПИ. Нито ми е била мечтата, нито ще се вкопча", коментира още бившият главен прокурор. Той напомни, че 20 години е бил съдия, 7 години е бил главен прокурор, разписвал е документи, които са класифицирана информация. "Да му мислят ония, които макар да имат дипломи за юристи, не могат да работят нищо друго освен политици. В личен план искам нормален живот", каза още Цацаров.

Новините от днес и със задна дата