четвъртък, 27 януари 2022 г.

Международната спецакция „Сарафи“ излови „Вълците от бургаския Уолстрийт“! Ето кои са те

  

Близо 60 млади бургазлии, смятащи че са бизнес консултанти в международна инвестиционна компания, „изгърмяха“ и се превърнаха в потенциални престъпници заради разследване на прокуратурите на няколко държави. Припомняме, че по-рано днес Специализираната прокуратура на България разпространи съобщение, че на територията на София и Бургас се извършва второ денонощие операция, обхващаща още Германия, Сърбия и Гърция. Кодовото наименование на международната спецакция е „Сарафи“.

ОДМВР-Бургас е част от екипа, който на българска територия включва: ДАНС, Спецпрокуратурата и служители на Главна дирекция „Национална полиция“. В Бургас се намират и представители на „Европол“.

Въпреки засекретеността на работата, Флагман.бг съобщава, че са разпитани до тук 60 човека в морския град – настоящи и бивши служители на “Sabos Solutions” LTD. Това е български клон на гръцки инвестиционен посредник, базиран в известен хотел в Бургас, който се намира в близост до мол „Бургас Плаза“.

Има и арестуван. Това е шефът на фирмата за Бургас, който е софиянец, но от 2 години насам пребивава в Бургас. 

В хода на разпитите, които се провеждат от разследващи полицаи в ОДМВР-Бургас до тук става ясно, че повечето от „бизнес консултантите“ (млади хора от 18 до към 30-годишна възраст) изобщо не подозират в какво са се забъркали. 

Известният бургаски хотел се намира в непосредствена близост и до магистрала „Тракия“, което го прави притегателен за бизнес, собствениците му биха могли да подпомогнат разследването, ако кажат с кого реално имат сделка.

Според разследващите, тези млади бургазлии са били ангажирани с мотивирането на имотни граждани на ЕС да превеждат пари на различни търговски дружества, като им дават гаранции, че инвестираните от тях финанси ще им донесат печалба при търговия с различни инструменти – форекс, акции, бинарни опции и криптовалути. „Вълците от бургаския Уолстрийт“ са набирани чрез обяви в jobs.bg. Последната такава е публикувана само ден преди да стартира операцията в София и Бургас. 

На 25 януари най-големият портал за обяви за работа, за пореден път пише, че се набират бизнес консултанти с английски език – с малък или без опит, срещу брутна заплата от 1100 до 1700 лв. и с прекрасни възможности за бонуси към нея.

По първоначална информация едноличен собственик на капитала на “Sabos Solutios” LTD е софиянецът Петър Димитров Колев. Регистрацията на фирмата е в столицата и е от 31 юли 2020 г. Петър Колев е създал финансовата си компания с 2 лв. начален внесен капитал. 

Няма информация дали арестуваният на място бос е същият Петър Колев или е друго лице, което реално е отговаряло за служителите в известния бургаски хотел.

Спецекипът от прокурори и полицаи е щурмувал трите етажа на хотела около 8 часа сутринта вчера. Към момента текат претърсвания и обиски в имоти на хора в Бургас, за които има съмнения, че са били по-високо в йерархията на международната измамна схема.

Кой е мозъкът и същинският ръководител на огромната структура в бургаския хотел би могло да се установи, ако се види договорът за наем на помещенията, който е бил подписан със собствениците на хотела. Все още няма информация как и при какви условия са използвани трите етажа в хотела.

Новините от днес и със задна дата