събота, 15 януари 2022 г.

Асен Балтов: Омикронът много напомня за уханския вариант, вероятно ще се наложи четвърта доза

  

"Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на "Пирогов" Асен Балтов.

Според него в пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна - твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално.

Той допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

Друг проблем, според Балтов, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори - тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

"Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на на служебното правителство", отбеляза Балтов. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

"Омикронът влезе в парламента. Един от първите, които се заразиха, е председателят на парламента г-н Минчев. Омикронът много напомня за уханския вариант. Ваксините и преболедувалите са пробити от него", каза още Балтов.

"Около 19% от пробите са на деца до 18 години. Даже и в предучилищна възраст има заразени вече. Границата влиза все по-надолу. Получава се това, което беше при първата вълна. Заразяват се първо децата и персонала. Ако нямаме медици, кой ще лекува болните?", попита той и добави: "В най-големия пик на третата и четвъртата вълна ние сме имали по-малка бройка заразени, отколкото сега за 5 дни. Не са достатъчно качествени щадящите бързи тестове, които се правят в училище. Не хващат много от болните".

"За съжаление, вероятно ще се наложи четвърта доза. Не по-късно от петия месец трябва да се сложи втори бустер. Ако това продължава, другият вариант е да се видоизмени ваксината. С ваксинацията властите в момента изостават", добави той.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. "Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите", изтъкна той.

Бившият директор на "Пирогов" призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. Той очаква да се наложи поставянето и на втора бустерна доза ваксина, съдейки по опита на Израел.

Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи.

Новините от днес и със задна дата