петък, 14 януари 2022 г.

Здравната министърка с извънредни новини за зеления сертификат

  

Обсъжда се възможността зелен сертификат да не се издава за наличието на антитела от преболедуване. Това трябва да дойде като предложение от държавния здравен инспектор, но все още няма такова. Това обясни здравният министър проф. Асена Сербезова от кулоарите на парламента.

Коментар на BurgasNovinite.BG: Това вече е прекалено и скандално! Обсъждат възможността зелен сертификат да не се издава за наличието на антитела от преболедуване, а мотивите не се посочват, но си ги знаем! Задължително ваксиниране или постоянно тестване на вече преболедувалите. Знае се, че имунитетът от ваксина е по - добър от този при преболедуване, но пък преболедувалите трябва да чакат прекалено дълго, за да имат възможност и да се ваксинира. През това време, няма да имат право на зелен сертификат. А това вече е наистина дискриминация! И защо е необходим изобщо този сертификат, при положение, че не се изисква такъв за ползване на градски транспорт, както в Италия например. А градския транспорт, особено в пиковите часове е развъдник на заразата. Т.с. тази мярка със зеления паспорт е палеативна и половинчата, но не и търсеща нужния ефект. Приложена колкото да се каже, че се прави нещо за справяне с разпространението на вируса. Ако от министерството не знаят значението на този сертификат, по - добре да го отменят като анти Covid мярка!

Ето какво още каза министърката:

Процентът на заетите интензивни легла се дава от регионалните здравни инспекции. Следи се броят на леглата за деца, за възрастни, за реанимация, а информацията се събира всекидневно. 

Данните ще се вписват в динамична карта, която ще показва в каква зона е всяка област от страната.

Защо са 6 клъстърите? Не бива поради това, че в една определена община или по-малка област да има недостиг на легла, но те могат да ползват на друга област леглата, да има по-стриктни мерки, посочи Сербезова.

Директорите на РЗИ се срещат с шефовете на болници, за да решат дали може да се разшири капацитета на легла за лекуване на COVID болни.

"Основният проблем не е толкова дали има легла, а какви са тези легла. Също така е важно наличието на медицински персонал'', каза Сербезова и подчерта, че е снимателно ще се следи колко е заболеваемостта сред медиците.

Все още няма допълнителни места, където ще се влиза със зелен сертификат, не се и обсъждат такива, поясни проф. Сербезова.

Тя обясни, че бившата енергийна министърка Теменужка Петкова трябва да бъде под карантина, щом е заразена с COVID-19, а всички контактни лица след събранието на енергийната комисия в парламента също трябва да бъдат под карантина, но за това трябва да се погрижи РЗИ.

Новините от днес и със задна дата