петък, 7 януари 2022 г.

Бебето в Плевенско било убито още през октомври, наказват полицаи за бездействие

  

21-месечното дете от плевенското село Лазарово, което бе обявено за изчезнало преди Коледа, всъщност е било убито още в края на октомври. Отношенията в семейството не са давали основания на полицията да се съмнява, че бебето е било в опасност.

Това каза на пресконференция днес зам.-окръжният прокурор Николай Пачевски, който заедно със старши комисар Веселин Вътов, директор на Областната дирекция на МВР и окръжния прокурор на Плевен Владимир Николов даде подробности около хода на разследването за убийството на момиченцето на годинка и девет месеца, предаде БТА.

22-годишната майка на детето е задържана за убийството. Заедно с нея в килия е и 56-годишният дядо на момиченцето.

Детето е било обявено за общодържавно издирване на 23 декември 2021 година в районното управление на МВР в Кнежа. Месец по-рано обаче - на 23 ноември, дядото е подал сигнал, че то е изчезнало.

"Има дълбоки пропуски и слабости, заради което сме назначили дисциплинарна проверка спрямо отговорните служители", поясни комисар Вътов. Той добави, че са образувани три дисциплинарни производства за бездействие и неспазване на нормативната база.

След като детето е обявено за издирване са предприети оперативни действия, а през вчерашния ден се е стигнало и до конкретни детайли около престъплението. Пред полицейски служители 22-годишната жена е признала, че е умъртвила детето. Към този момент обаче разследващите не пожелаха да разкрият подробности. При претърсвания са намерени части от тяло. Предполага се, че детето е убито около 22 октомври.

"Версиите до момента сочат, че майката е извършител на престъплението. В момента се работи с нея и с баща ѝ, с когото са живеели в едно домакинство", обясни прокурор Пачевски.

По думите му детето е отглеждано от майка си. Тя е полагала добри грижи за него с помощта на дядото, който ги е издържал. Семейството е живяло при добри битови условия.

По случая предстоят различни експертизи като една от тях ще е за психичното състояние на майката.

Новините от днес и със задна дата