неделя, 16 януари 2022 г.

Лют скандал: Мангъров и Симидчиев се хванаха за гушите заради зеления сертификат

  

Разгорещен дебат се проведе в ефира на NOVA между д-р Александър Симидчиев и доц. Атанас Мангъров относно зеления сертификат и протестите на гражданите.

Доц. Мангъров заяви: "Това за което се събраха гражданите е да се махнат сертификатите и съм напълно съгласен. Сертификатите са опасни и ненужни. Когато човек е ваксиниран, той получава сертификата, позволяващ му да се движи свободно навсякъде. Ваксинираният обаче може да зарази себе си и другите не по лошо от друг човек, който не е ваксиниран". "Хората са на протест, защото никой не иска да чуе медицинската логика. Хората са съвсем наясно какво се случва с тях. Опитват се да ги мачкат по най-елементарния начин. Елементарната епидемиологична логика говори, че този, който има сертификат и е ваксиниран, е по-опасен от този, който не е ваксиниран и няма сертификат", добави той и намекна за плана на Бил Гейтс.

Д-р Симидчиев обаче показа документ в който се виждат държави като Куба, Китай, Унгария и Русия и добави: "Половината свят е ваксиниран. Европа е ваксинирана 75%. По-голямата част от тези държави си произвеждат собствени ваксини и тук не става дума за голямата конспирация на Бил Гейтс. Аз за разлика от Мангъров не изказвам лично мнение, а изказвам научни факти".

"Човек с тест заразява с 90% по-малко в момент, в който тестът е валиден. Като е ваксиниран, разпространението е 63 процента по-малко. Тежкото боледуване спада със 70 процента, а смъртността - с 90", заяви експертът, показвайки медицински документи.

А доц. Мангъров го прекъсна: "Епикризата на 26-г. момче от Плевен показва, че две седмици след ваксинация е в интензивното на болницата в плевен с ДИК синдром. Същото нещо стана в София ноември месец с 28-г. момиче". 

Симидчиев добави: "Ще му подаря на Мангъров тези документи, които имам. Това което показах - практически ваксинацията и преболедуването имат сходен профил на защита. За ваксините е сигурно. И ваксинираните, и преболедувалите карат болестта много по-леко. Ваксините не са категорично 100-процентово решение, но е най-доброто което имаме към момента".

А Мангъров изтъкна: "Няма как ваксини, които създават антитела към шипченския протеин на най-стария вариант, да са ефективни към шипченския протеин на най-новите варианти. Съжалявам, но това, което казват, е невярно. Холандия е в 4-ти локдаун, вижте и Израел... Ако тези неща бяха верни, това нямаше да се случва".

Новините от днес и със задна дата